Δώστε στη γυναίκα κίνητρα, όχι ποσοστώσεις

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ας μιλήσουμε για κάτι πέραν του Κυπριακού, φίλες και φίλοι. Ας βγούμε και λίγο εκτός επικαιρότητας! Αναβλήθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο η εξέταση της αναφοράς του Προέδρου Αναστασιάδη στο νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για συμμετοχή των γυναικών σε συμβούλια των ημικρατικών κατά αναλογία δύο πέμπτων.

Μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τα δημοσιογραφικά δρώμενα, που ίσως να μην μπει καν στον κόπο ο οποιοσδήποτε να την καταχωνιάσει έστω στις πίσω σελίδες. Σημαντική όμως λεπτομέρεια, που λέει πολλά και στέλνει τα δικά της μηνύματα, είναι η καθ’ αυτή σύνθεση του σώματος που κλήθηκε να εξετάσει την αναφορά του νόμου για τις ποσοστώσεις.

Τους δεκατρείς Δικαστές του Ανωτάτου, αποτελούν οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, περιλαμβανομένης της Δικαστού Ανδρούλας Πούγιουρου που διορίστηκε πρόσφατα ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ετσι απλά. Χωρίς οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, δίχως κανένα νόμο, η γυναικεία εκπροσώπηση στο ανώτατο δικαστικό σώμα του τόπου, φτάνει στο 40%.

Ποσοστό διπλάσιο από αυτό που πρότειναν κάποιοι, οι οποίοι απλά κρίνουν τη συμμετοχή ή όχι των γυναικών σε ένα κέντρο λήψεως αποφάσεων με καθαρά μπακαλίσιμες λογικές και ποσοστά.

Η σύνθεση του Ανωτάτου δίδει από μόνη της, ανεξαρτήτως της τελικής ετυμηγορίας του σώματος, μια απάντηση ότι μια γυναίκα μπορεί χάριν στην αξία της να ανελιχθεί και να διεκδικήσει αξιώματα, χωρίς οποιουσδήποτε νομοθετικούς πειραματισμούς.

Εδώ όμως μπαίνει στην εξίσωση της επαγγελματικής επιτυχίας και ένα μικρό θεματάκι. Η ανέλιξη χρειάζεται στήριξη και κίνητρα. Δυστυχώς, οι πολιτικές της κυβέρνησης οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο παιδοκομικών σταθμών, νηπιαγωγείων και κέντρων φροντίδας, υποδομές που είναι απαραίτητες για την εργαζόμενη γυναίκα.

Η κυβέρνηση έριξε την Κύπρο στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή.

Οι καιροί απαιτούν το γυναικείο κίνημα να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει πέρα και πάνω από κόμματα την υιοθέτηση στρατηγικής, στόχων και χρονοδιαγραμμάτων για την επίτευξη της δημοκρατικής πολιτικής εκπροσώπησης στα όργανα λήψης αποφάσεων.

Απαιτείται λοιπόν μια αντίστροφη πορεία, με στοχευμένα προγράμματα για την αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας. Με κοινωνικές υποδομές που να στηρίζουν την εργαζόμενη μητέρα. Ουσιαστικά κίνητρα και όχι επιφανειακές ποσοστώσεις.

Και ασφαλώς απαιτείται, τέλος, και η πίστωση των γυναικών με την απαραίτητη αξιοπρέπεια. Δυστυχώς σε αυτό τον τομέα, το κυβερνών κόμμα μένει ανεξεταστέο. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τα γνωστά περιστατικά…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy