Έχασε το μέτρημα ο Αρχιεπίσκοπος

Της Νίκης Κουλέρμου

Έχασε το μέτρημα ο Αρχιεπίσκοπος. Αν είναι και μετρά τις τουρκικές εισβολές και θεωρεί ότι η εισβολή στη Σουπιά είναι η τρίτη θα πρέπει να τον υπενθυμίσουμε ότι η εισβολή του Μπαρμπαρός στις νοτιοδυτικές ακτές προηγήθηκε… Εκείνη ήταν η τρίτη και τώρα πρέπει να μιλά για τέταρτη… Και ήταν η τρίτη όταν δεν υπήρχαν συνομιλίες. Και τώρα η τέταρτη σημειώνεται σε περίοδο στασιμότητας επίσης.

Άρα θα ’πρεπε να είχε ήδη διδαχθεί ο Μακαριότατος. Και αλλαγή πορείας θα πρέπει να εννοεί και να συστήνει όχι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διάρρηξη του αδιεξόδου και συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά.

Γιατί εκεί για πρώτη φορά ήταν η Τουρκία, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με κοινό παρονομαστή με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς το ότι το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων πρέπει να τερματιστεί…

Δεν έφθασε στο τέρμα αυτό το αναχρονιστικό σύστημα γιατί διακόπηκαν οι συνομιλίες. Να μην πούμε για το ποιος ευθύνεται, αλλά να ευχηθούμε ότι δεν θα υπάρξει στρεψοδικία από όσα μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν και να σπεύσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει και πότε θα υπάρξει παρόμοια συγκυρία με εκείνη του Κραν Μοντανά.

Στην περιοχή ακούγονται και πάλι ιαχές πολέμου… Μυρίζει και πάλι μπαρούτι. Δίπλα στην αιμάσσουσα Παλαιστίνη, μια νέα αιμάσσουσα πληγή δημιουργείται εδώ και καιρό με το Συριακό, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι προμηνύεται και Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος….

Λοιπόν, αλλαγή πορείας δεν μπορεί να σημαίνει πολεμικές επιλογές ή περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού. Ακόμα και εμπλοκή μας στο ΝΑΤΟ, όπως ερωτοτροπεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. Δεν ήμασταν ούτε ποτέ θα γίνουμε κύριοι μεγάλη δύναμη, ακόμα και αν θυσιάζαμε όλο το ακαθάριστο εθνικό προϊόν για εξοπλισμούς! Άλλωστε το ΝΑΤΟ, δεν μπόρεσε να «βοηθήσει» στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ τώρα η Τουρκία δεν διστάζει να συγκρουστεί και με τις επιλογές του ΝΑΤΟ για να θωρακιστεί στις επιλογές του επεκτατισμού της… Ένα σκηνικό που αφήνει να διαφανεί το μέγεθος των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιφάσεων και συγκρούσεων για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής…

Ας ισχυροποιήσουμε μέσα από το διεθνές δίκαιο την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση-απελευθέρωση με λογικές αξιώσεις που είναι απόρροια του διεθνούς δικαίου. Και τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων είναι όντως μια λογική αξίωση, την οποία υιοθετούν και τα Ηνωμένα Έθνη. Ας διεκδικήσουμε τουλάχιστον αυτά τα ελάχιστα, αλλά απαραίτητα στοιχεία για να νιώθει και ο λαός μας μετά τη λύση αξιοπρέπεια… Το ερώτημα είναι «θα τα διεκδικήσουμε»; Μερικοί ταγοί μοιάζει να επαναπαύονται ήδη στις δάφνες του φυσικού πλούτου που ΘΑ βρουν οι εταιρείες κολοσσοί και θα τον προστατεύσουν για χάρη μας οι χώρες τους. Θα αγνοήσουν και την απειλή της Τουρκίας για νέα εισβολή με γεωτρύπανο στο όνομα των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων;

Ας μαζέψουμε όσο μυαλό και πατριωτισμό μάς απέμεινε. Το Κυπριακό δεν σηκώνει άλλους πειραματισμούς. Αν με την αλλαγή πορείας υπονοούν κάποιοι την αλλαγή της μορφής λύσης να τους θυμίσουμε ότι το μεγαλύτερο κέρδος από τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ως ασπίδα και δόρυ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η συνέπεια στη λύση ΔΔΟ.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy