ΕΔΕΚ και εκ περιτροπής προεδρία…

139

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τις τελευταίες μέρες το εκλογικό επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου, αλλά και της ΕΔΕΚ απευθύνουν το ερώτημα προς τους ανθυποψηφίους τους αν αποδέχονται κάποιες θέσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Ανάμεσα σε αυτές είναι αν αποδέχονται οι Μαλάς και Αναστασιάδης την εκ περιτροπής προεδρία.

Θεωρούμε ότι ο Ν. Παπαδόπουλος θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει την ΕΔΕΚ και η ίδια η ΕΔΕΚ τον εαυτό της για το θέμα αυτό.

Διότι πριν από περίπου ένα χρόνο (12/12/2016) ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωνε ότι το κόμμα του όχι μόνο υποστηρίζει την εκ περιτροπής προεδρία, αλλά έκανε και σχετική πρόταση.

Ιδού τι προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση της δήλωσης Σιζόπουλου:

«Ακόμα και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, εμάς που μας κατηγορούν ότι θέλουμε τη διχοτόμηση, ότι δεν θέλουμε τη συμβίωση με τους Τ/κύπριους, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί δεν τίθεται προς συζήτηση; Πρόεδρος, αντιπρόεδρος να εκλέγονται με κοινή ψηφοφορία, από κοινό σώμα Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων. Όπου ο υποψήφιος πρόεδρος είναι Ε/κύπριος να επιλέγει Τ/κύπριο για αντιπρόεδρο. Και το αντίστροφο. Και να εκλέγονται στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο θα δημιουργεί συνθήκες συμφιλίωσης και συνεργασίας. Με αυτό τον τρόπο σταματούν να υπάρχουν διαχωρισμοί. Σταματούν να υπάρχουν συγκρούσεις, δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και δεν θα χρειαστούμε ούτε και τους μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων. Γιατί λοιπόν δεν τη συζητούμε; Γιατί δεν το διεκδικούμε;» Η δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρη. Σε γενικές γραμμές εισηγείται την εκ περιτροπής προεδρία όπως περίπου την προτείνει το ΑΚΕΛ και την είχε καταθέσει ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας. Μόνο που τότε η ΕΔΕΚ δήλωνε ότι δεν αποδεχόταν την πρόταση Χριστόφια. Γιατί, λοιπόν, ο Ν. Παπαδόπουλος δεν ρωτά την ΕΔΕΚ γι’ αυτό το θέμα; Και η ΕΔΕΚ, γιατί δεν ρωτά τον εαυτό της; Αλλά γιατί και οι δύο δεν ρωτούν την Ελ. Θεοχάρους για τη ΔΔΟ; Η οποία δήλωνε στις 20/11/2015: «Πρέπει να είμαστε ανόητοι να απορρίψουμε μια λύση όπως την περιγράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης». Η κα Θεοχάρους αναφερόταν στην ομιλία του απερχόμενου Προέδρου στη συγκέντρωση των Μορφιτών.

Από την άλλη, το ΔΗΚΟ δεν έχει διαγράψει τη θέση του για λύση ΔΔΟ. Βότσης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, δημόσια είπαν ότι κανένα όργανο του κόμματος δεν έχει αλλάξει τη θέση του. Πόση αξιοπιστία μπορεί να αποδώσει κάποιος στον Ν. Παπαδόπουλο και στους συμμάχους του;

 

Μιχάλης Μιχαήλ
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τ: +357 22864521, Φ: +357 22332205. Email: m.michael@dialogos.com.cy. f: t: