ΕΕ, Κύπρος, Τουρκία

Γράφει: Μαρία Φράγκου

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενίσχυε, πιστεύαμε, την προοπτική της λύσης του Κυπριακού. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο λαός μας πίστεψε πως το όραμα για μια επανενωμένη πατρίδα θα υλοποιηθεί. Πως η ΕΕ θα σταματήσει να ανέχεται την καταπάτηση εδάφους της -ευρωπαϊκό έδαφος είναι η Κύπρος- από μία τρίτη χώρα.

Και ακόμα πιστεύαμε πως η ίδια η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, θα λειτουργούσε θετικά και θα συνέβαλλε στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Γιατί κανένας δεν αμφισβητεί πως το κλειδί της λύσης το έχει η Αγκυρα. Και πως η ευθύνη, πρωτίστως, για επιτυχία του διαλόγου των δύο κοινοτήτων βαραίνει την Αγκυρα, αφού το υποτελές σ’ αυτή μόρφωμα στα κατεχόμενα εξαρτάται από αυτήν και συμβαδίζει μ’ αυτήν.

Δέκα και πλέον χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τα πράγματα παραμένουν το ίδιο δύσκολα και το κυπριακό πρόβλημα άλυτο. Η χθεσινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πως η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πολλές φορές κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μιλούν ειλικρινά προς την Αγκυρα, δεν απέχει ποσώς από την πραγματικότητα.

Ούτε και η εκτίμηση πως «η έλλειψη προόδου από μια υποψήφια χώρα για εννιά συνεχή χρόνια, χωρίς καμιά ένδειξη ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη της Ενωσης», δεν συνιστά μία πραγματικότητα.

Συμφωνούμε με ακόμα μία θέση, όπως την διατύπωσε ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του, χθες, κατά τη συζήτηση με θέμα «η νέα Τουρκία, ΕΕ και Κύπρος»: Η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε, και συμφωνεί και σήμερα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία.

Η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονάς μας και προτιμούμε να έχουμε ένα γείτονα που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, να είμαστε μαζί μέλος σε μια οικογένεια, παρά μια Τουρκία, η οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα προχωρήσει».

Ποιοι, όμως, κρύβονται πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία; Ποιοι δεν μιλούν με ειλικρίνεια στην Αγκυρα; Δεν είναι δύσκολο να ονοματίσουμε αυτές τις χώρες. Και το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες ηγέτιδες χώρες της ΕΕ δεν απευθύνονται στην Τουρκία με τη γλώσσα που αρμόζει και τις υποδείξεις που απαιτούνται υπό τις περιστάσεις;

Ποιοι ανέχονται την ανυπακοή της Αγκυρας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της; Δεν είναι οι ίδιες χώρες που την θωπεύουν ή προστρέχουν να την στηρίξουν γιατί την «χρειάζονται», σήμερα λόγω Ισλαμικού Κράτους, χθες λόγω Συρίας, αύριο για κάτι άλλο;

Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και θα συνεχίσουμε να την στηρίζουμε γιατί ευελπιστούσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ένταξη, όταν και άμα έρθει, θα βοηθήσει και την επίλυση του Κυπριακού. Μόνο τα λόγια δεν αρκούν, ωστόσο. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει πολλά να πράξει. Και αυτή πρέπει να είναι η απαίτηση της κυπριακής κυβέρνησης, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως τα ηνία της ΕΕ κρατούν «εταίροι» και «σύμμαχοι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy