Έφτασε και παραδίδεται επίσημα ο Φάκελος της Κύπρου

343

Έφτασε χθες στις πέντε το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Φάκελος της Κύπρου από τη Βουλή των Ελλήνων. Τους φακέλους παρέλαβαν και συνόδευσαν στη Λευκωσία μέλη της φρουράς του Προέδρου της Βουλής και η διευθύντρια του νομοθετικού σώματος.

Τα κιβώτια με τα έγγραφα εισήλθαν από την κύρια είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οδηγήθηκαν στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας και στη συνέχεια πήραν την οδό για το χώρο όπου θα φυλάγονται δίπλα στα έγγραφα του Φακέλου της Κύπρου που συνέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα έγγραφα έφτασαν στην Κύπρο με την ίδια πτήση που ήρθε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος σήμερα θα προσφωνήσει ειδική για την παράδοση συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Όλο το υλικό της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου έφτασε σε 11 αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους-αντίγραφα του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου που έφυγαν από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο κ. Βούτσης θα συνοδεύεται από ευρεία αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων του ελληνικού κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Φακέλου της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου.

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, το οποίο είχε υπογραφεί από τους προέδρους των δύο κοινοβουλίων, Νίκο Βούτση και Γιαννάκη Ομήρου, στις 21 Ιανουαρίου 2016, στη Βουλή των Ελλήνων.

Το υλικό το οποίο θα μεταφερθεί και θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελείται από 134 φακέλους, που περιέχουν τις καταθέσεις 88 μαρτύρων στην ολομέλεια της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως και τις καταθέσεις 45 μαρτύρων στην Υποεπιτροπή για τη δημιουργία του πορίσματος, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους μάρτυρες.

Κατά την άφιξη στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων των δύο κοινοβουλίων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων το πλήρες υλικό του Φακέλου της Κύπρου, σε ειδική συνεδρία του κυπριακού κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί. Νωρίτερα, στις 8:40, ο κ. Συλλούρης θα υποδεχθεί τον κ. Βούτση και θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Το μεσημέρι, στις 12:00, ο κ. Βούτσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.