Εκτός ατζέντας του ΟΗΕ το Κυπριακό!

360

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος ακόμη μελετά… χωρίς να λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες

Καμία κίνηση δεν έχει γίνει ακόμη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη του διαλόγου και εξ όσων φαίνεται στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τέτοια διάθεση.

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να κινηθούν με τρόπο, ώστε να ανατραπεί η εικόνα που σχηματίστηκε διεθνώς ότι η Τουρκία δεν ευθύνεται για το ναυάγιο του Κρανς-Μοντάνα.

Την Κυριακή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι μελετά το ενδεχόμενο να στείλει επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία θα δηλώνει ότι είναι έτοιμος με βάση το περίγραμμα, όπως το έχει καταγράψει ο κ. Γκουτέρες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι αυτό που αφέθηκε να νοείται ο κ. Τσαβούσογλου είναι πραγματικότητα, «ότι, δηλαδή, η Τουρκία δέχεται από την πρώτη μέρα να τερματισθούν οι εγγυήσεις, από την πρώτη μέρα να εγκαταλείψει το μονομερές δικαίωμα ή το όποιο δικαίωμα επέμβασης και να μειωθεί κάθετα ο στρατός -όπως ήταν και εισήγηση της Τουρκίας- αλλά και να συμφωνηθεί ο μίνιμουμ αριθμός και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να αποχωρήσει ο στρατός».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», από το προεδρικό περιβάλλον μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόφαση για να σταλεί μια τέτοια σχετική επιστολή. Όπως επισημάνθηκε, έγινε μια νύξη από τον ειδικό αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Η.Ε., χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Παράλληλα, ενδέχεται, όπως μας λέχθηκε, ο Πρόεδρος να εξετάσει το θέμα αυτό όταν επιστρέψει από τις διακοπές του. Δεν αποκλείεται επίσης να θέσει το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Γκουτέρες, όταν ο πρώτος θα βρίσκεται στην έδρα των Η.Ε. κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα των Η.Ε. για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ επεσήμανε χθες ότι ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή, «αντί να ενεργούν προς την κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων για συνέχιση της διαδικασίας, εξαντλούνται σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων. Την ίδια ώρα ομολογούν ότι δεν έχουν σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων για το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας. Δηλώνουν ότι ”μελετούν”, ”σκέφτονται”, αλλά μέχρι σήμερα καμιά συγκεκριμένη πρόταση και σκέψη δεν έχει κατατεθεί στις πολιτικές δυνάμεις ή το λαό. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πώς θα αποτραπεί η εδραίωση της διχοτόμησης και πώς θα φτάσουμε σε λύση που θα απελευθερώνει και επανενώνει την πατρίδα μας».

Το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του οφείλουν επιτέλους να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, ότι ο ΟΗΕ δεν δαχτυλοδείχνει δυστυχώς ως υπεύθυνη για την αρνητική εξέλιξη στην Ελβετία την Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν της επιμερίζει καμία ευθύνη ούτε και για την επόμενη μέρα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Αυτή την ευθύνη ο Διεθνής Οργανισμός την επιμερίζει στις δύο κυπριακές πλευρές. «Μιλώντας για ευθύνες», είπε ο Χρ. Χριστοφίδης, «σημειώνουμε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τοποθετείται». Όλα αυτά, υπέδειξε, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατοχική Τουρκία δεν υπάρχει στην εικόνα των ευθυνών για τη διεθνή κοινότητα και ανενόχλητη προχωρεί σε κινήσεις εδραίωσης της διχοτόμησης.

«Οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις στην πολιτική του κ. Αναστασιάδη όλο αυτό το διάστημα έπληξαν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς και επέτρεψαν στην Τουρκία να κάνει επικοινωνιακά και πολιτικά παιγνίδια χωρίς να της αποδίδεται καμία ευθύνη από το διεθνή παράγοντα», κατέληξε ο Χρ. Χριστοφίδης.

Και οι επιστολές του Προέδρου στον προεκλογικό

Αντικείμενο προεκλογικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων έγιναν από τον ενδιάμεσο χώρο και οι επιστολές που έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 18 Ιουλίου στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε., αναφορικά με το ναυάγιο του Κρανς-Μοντάνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι υποχωρήσεις του, όπως τις χαρακτήρισε, στο Κρανς-Μοντάνα είναι στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε, στην επιστολή του ο Πρόεδρος επισυνάπτει τις δικές του υποχωρήσεις, την εκ περιτροπής προεδρία, τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τα δικαιώματα και τον πρώτο λόγο των χρηστών, τη θετική ψήφο και τα βέτο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι δεν ευσταθούν τα όσα λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως εξήγησε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε πράγματι επιστολές στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., ενημερώνοντάς τους για τους λόγους που επήλθε το ναυάγιο στο Κρανς- Μοντάνα. Πρόσθεσε ότι μαζί με τις επιστολές ο ΠτΔ επισύναψε και τις θέσεις που κατέθεσαν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό, σημείωσε, δεν αποτελεί αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης ή εισήγησης.

Περαιτέρω, επεσήμανε, η ε/κ πλευρά ουδέποτε έχει αποδεχθεί τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, όπως απαιτεί η Τουρκία.