Εκτός παραμέτρων ΟΗΕ λύση και αλλαγή στρατηγικής

735

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στον Κρανς-Μοντάνα η λύση που θα πρέπει να επιδιωχθεί στην Κύπρο θα πρέπει να μην είναι στις παραμέτρους του ΟΗΕ, δήλωσε κατ’ επανάληψη η Τουρκία. Ίσως να κάνουμε λάθος, αλλά στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε έντονα το ΑΚΕΛ και χλιαρά ο ΔΗΣΥ.

Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι δεν είδαμε αντίδραση από πλευράς όσων εισηγούνται να αλλάξουμε στρατηγική στο Κυπριακό. Ουσιαστικά η Τουρκία εισηγείται αλλαγή στρατηγικής.

Αλλαγή στρατηγικής εισηγούνται και τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι η λύση που επιδιώκει είναι η Δ.Δ.Ο. με σωστό περιεχόμενο, άσχετα αν οι αντιδράσεις του σε κάθε κίνηση που γίνεται κάθε άλλο παρά πείθουν ότι λέει την αλήθεια.

Η ΕΔΕΚ έχει επίσημα αποκηρύξει τη Δ.Δ.Ο. και ως περιεχόμενο και ως ονοματολογία. Να θυμίσουμε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνέδριο του κόμματος. Η Αλληλεγγύη τάσσεται υπέρ του ενιαίου κράτους, η Συμμαχία Πολιτών πελαγοδρομεί, ενώ εναντίον της ομοσπονδιακής λύσης τάσσονται και οι Οικολόγοι.

Η λύση της Δ.Δ.Ο. είναι η λύση που προκρίνει ο ΟΗΕ, αφού υπό την αιγίδα του γίνονται οι συνομιλίες για εξεύρεση αυτής της μορφής λύσης. Συνεπώς αυτή η μορφή λύσης είναι εγκεκριμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ως εκ τούτου η εισήγηση για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, εφόσον δεν θα παραπέμπει στη Δ.Δ.Ο., συνεπάγεται ότι δεν θα είναι μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι πολίτες, στα αυτιά των οποίων ηχεί ωραία η διακήρυξη για αλλαγή στρατηγικής.

Υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να μας προβληματίσουν σε σχέση με το θέμα αυτό. Το πρώτο είναι ότι όσοι εισηγούνται αλλαγή στρατηγικής δεν εισηγούνται απολύτως τίποτε το συγκεκριμένο πλην κάποιων συνθημάτων.

Όπως π.χ. να δημιουργήσουμε κόστος στην Τουρκία. Πώς θα δημιουργήσουμε αυτό το κόστος δεν μας το λένε. Το δεύτερο είναι ότι για να αλλάξει η στρατηγική και να είναι εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, θα πρέπει να απευθυνθούμε στα Η.Ε.

και να τα πείσουμε ότι επιδιώκουμε μια άλλη, αλλά συγκεκριμένη μορφή λύσης, που να είναι εφικτό να εφαρμοστεί και να εγκριθεί από τα Η.Ε.. Τότε κι αυτή η λύση θα είναι μέσα στις (νέες) παραμέτρους του ΟΗΕ.

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό δεν σηκώνει πειραματισμούς ούτε παιχνίδια για επικοινωνιακούς λόγους και προσέλκυση ψήφων. Μέχρι στιγμής η εισήγηση για αλλαγή στρατηγικής (χωρίς περιεχόμενο) οδηγεί στη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

Σημαίνει παγίωση του status quo, δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους στα κατεχόμενα, αύξηση του αριθμού των εποίκων και περαιτέρω εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Μιχάλης Μιχαήλ
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τ: +357 22864521, Φ: +357 22332205. Email: m.michael@dialogos.com.cy. f: t: