Εν μία νυκτί από υπάλληλοι αυτοεργοδοτούμενοι

419

Της

Ελένης Κωνσταντίνου

Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), αφού και πάλι υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές τους για το μήνα Δεκέμβριο. Τέσσερις σχεδόν οικογένειες πέρασαν τις γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς τα δεδουλευμένα τους. Ήδη ο Σύνδεσμος των εκπαιδευτικών ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε. εξήγγειλε και μια σειρά από μέτρα όπως η στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση από το λογιστήριο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τους αναφέρθηκε ότι το κονδύλι της αγοράς υπηρεσιών για τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σταυρώθηκε από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβριο και να θυματοποιούνται για πολλοστή φορά όλοι οι εκπαιδευτικοί του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι εργοδοτούνται υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών.

Βέβαια το γεγονός ότι καθυστερεί η καταβολή του μισθού τους για άλλη μια φορά είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου για τους ανθρώπους αυτούς.

Σπουδή μεγάλη επέδειξε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ως πρόεδρος της Επ. Οικονομικών δήλωσε προχθές πως ζήτησε από τον Διευθυντή Προϋπολογισμού στο Υπουργείο Οικονομικών, Σταύρο Μιχαήλ, να υποβάλει τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή σημείωμα για αποδέσμευση του κονδυλίου για καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ για το μήνα Δεκέμβριο και ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής για αποδέσμευση του κονδυλίου. Καλοδεχούμενη η εξέλιξη αυτή εάν θα είναι προς όφελος των εκπαιδευτικών. Όμως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι ήταν επί παρούσας κυβέρνησης το 2013 που οι χιλιάδες αυτοί των εκπαιδευτικών καταδικάστηκαν σε μια εργασιακή ανασφάλεια. Που ξαφνικά και εν μία νυκτί από υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας έγιναν αυτοεργοδοτούμενοι! Από κει και πέρα ξεκίνησε ο Γολγοθάς εκατοντάδων καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, που κάθε χρόνο έχουν να αντιμετωπίσουν και νέα πειράματα εις βάρος τους από την αρμόδια υπηρεσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το ίδιο το καθεστώς εργοδότησής τους, αφού κάθε μήνα αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορές 14,6 στις Κ.Α., από τη στιγμή που θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες που καθορίζονται από το Υ.Π.Π., διδάσκουν ύλη που καθορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο, αξιολογούνται από διευθύνοντες, οι οποίοι είναι διορισμένοι εκπαιδευτικοί του Υ.Π.Π. και βεβαίως αμείβονται από το ίδιο το Υπουργείο με μισθούς που έχει καθορίσει ανά επίπεδο! Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους με φοβερή καθυστέρηση, κάτι που οδηγεί τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τις πλείστες φορές πληρώνονται στις 12-15 του επόμενου μήνα. Επίσης η πολυετής πείρα των εκπαιδευτικών αυτών δεν αναγνωρίζεται στο Νέο Σύστημα Διορισμού στην εκπαίδευση, παρ’ όλο ότι πληρούν όλα τα κριτήρια.