Ένα από τα ίδια ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το 2018

162

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση, ενώ σειρά τροπολογιών έχουν ετοιμάσει τα κόμματα

Ο Προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη για το 2018 είναι ένα από τα ίδια, τόνισε χθες ο επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου.

Ο Προϋπολογισμός, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή, όπως ανέφερε ο Χ. Πολυκάρπου, περιλαμβάνει περιορισμένες αναπτυξιακές δαπάνες και κουρεμένες κοινωνικές παροχές. «Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση σημασία έχει μόνο να της βγαίνουν οι αριθμοί και αδιαφορεί για την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Γι’ αυτό και δεν δίστασε να φέρει συμπληρωματικό Προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, για να καλύψει τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αφαιρώντας δαπάνες από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, τα στεγαστικά προγράμματα και τις υποδομές της υγείας.

Ως ΑΚΕΛ οραματιζόμαστε ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: •Να είναι αναπτυξιακός

•Να είναι κοινωνικά ευαίσθητος

•Να είναι νοικοκυρεμένος.

Ένας νοικοκυρεμένος προϋπολογισμός απελευθερώνει πόρους, οι οποίοι μπορούν να διοχετευτούν στην ανάπτυξη και την κοινωνική πρόνοια. Ένας αναπτυξιακός προϋπολογισμός δημιουργεί πλούτο και ποιοτικές θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία.

Ένας κοινωνικά ευαίσθητος προϋπολογισμός στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες». Ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, σημείωσε ο Χ. Πολυκάρπου, προσθέτοντας πως η ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα την καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2018.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως καταγράφεται μέσω και του Προϋπολογισμού, ο οποίος όπως μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνώντες είναι διανθισμένος με «θα», η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού παραμένει χαμηλή, παρόλο που η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα αύξησης των δαπανών στον Προϋπολογισμό.

Για την περίοδο Ιαν. – Αυγ. 2017 η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών ήταν στο 33%, πιο κάτω ακόμα και από το 36% της αντίστοιχης περιόδου του 2016.

Καθηλωμένες συνεχίζουν να είναι και οι κοινωνικές παροχές, με τη χώρα μας να παραμένει τελευταία σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας και το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από το καθορισμένο όριο φτώχειας.

Ήδη τα κόμματα έχουν καταλήξει και σε σειρά τροπολογιών. Η πιο σημαντική σύγκλιση που επιτεύχθηκε είναι η υιοθέτηση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης της τροπολογίας του ΑΚΕΛ για «αποκοπή» όλων των κονδυλίων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο ο Προϋπολογισμός, εκτός από το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, αναμένεται να στηριχθεί και με τις ψήφους των κομμάτων ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης.