Ένα τραπέζι και τα προβλήματα επάνω…

Της Μαρίνας Κουμάστα

Κάποιες φορές, τ’ αντιλαμβάνομαι, δεν μπορείς να αποφύγεις την αντιπαράθεση. Γιατί, ακριβώς, πίσω από τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον Υπουργό Υγείας, τον/την υπεύθυνο/η του γραφείου του Υπουργού, πίσω από κάθε ιδιότητα υπάρχει ένας άνθρωπος.

Και είναι ανθρώπινο να θυμώσει, να εκνευριστεί, πολλές φορές και να ξεφύγει ιδιαίτερα εάν νιώθει ότι το δίκαιο τον πνίγει, ότι αυτό το οποίο κάνει με αγάπη, αφοσίωση, πολύ μόχθο και κόπο σε βάρος της ίδιας της προσωπικής του ζωής, πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται, αντιθέτως εκμηδενίζεται.

Υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί και να αποδείξει ότι η πλειοψηφία των γιατρών, των νοσηλευτών, του λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν εργάζεται; Δεν υπερβάλλει εαυτόν; Κανείς.

Γιατί ξέρουμε και ξέρουν στο Υπουργείο Υγείας ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων είναι μεγάλοι επιστήμονες. Ανταποκρίνονται σε πολύ δύσκολα περιστατικά, εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και προσπαθούν πρώτιστα να εκτελέσουν ένα λειτούργημα.

Όπως και κάποιοι εντός του Υπουργείου Υγείας. Γιατί υπάρχουν και εκεί επαγγελματίες -όποιο καπέλο και αν φορούν- που έχουν όραμα για την υγεία. Και αγωνίζονται για αυτό. Μπορεί να είναι λίγοι, όμως υπάρχουν.

Με αυτούς τους λίγους μπορούν να επιτευχθούν πολλά. Γιατί οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου, των νοσηλευτών είναι έτοιμες να δουλέψουν πάνω στις αλλαγές που προγραμματίζονται και προωθούνται. Διάλογος χρειάζεται. Η κόντρα, δεν οδηγεί σε αποτελέσματα.

Ένα τραπέζι, τα προβλήματα πάνω και διάλογος. Λύσεις, δεν μπορεί να μην υπάρχουν. Να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν. Άμεσα.

Η μεταρρύθμιση της Υγείας είναι προ των πυλών. Το ΓεΣΥ έρχεται.

Τα νοσοκομεία όμως είναι πνιγμένα στα προβλήματα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Αργήσαμε. Όμως η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει σε καμία περίπτωση. Ο προϋπολογισμός για την υγεία θα πρέπει να ενισχυθεί. Αυτό είναι το κλειδί για τη διόρθωση της κατάστασης.

Δυστυχώς, χωρίς χρήματα πολλά δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε καν τα βασικά. Κι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ψηφίστηκε σε Νόμο για να «τρέξει» την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Διευθυντικές ομάδες όμως δεν είδαμε στα νοσοκομεία. Για ένα Διοικητικό Συμβούλιο μόνο ακούσαμε το οποίο έχει συνεδριάσει κάποιες φορές. Υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Δεν μπορεί ο ασθενής να αναμένει από πέντε μέχρι και δέκα ώρες για να εξεταστεί από τον γιατρό. Μα, και στα εξωτερικά ιατρεία δεν είναι καλύτερη η κατάσταση.

Πόσες φορές έχουν πάει εκεί ασθενείς και δεν έχουν εξεταστεί από τον γιατρό γιατί έχει συμπληρώσει το μέγιστο ημερήσιο αριθμό εξετάσεων; Να κάνει τι ο ασθενής; Να πάει πού; Μέσα από το διάλογο, μπορούν τα προβλήματα να ξεπεραστούν. Για το καλό των ασθενών…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy