Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

134

ΠΑΣΥΚΙ και ΠΙΣ συντονίζουν βήματα και εξαγγέλλουν μέτρα

Στο συν πέντε βρίσκεται πλέον η κατάσταση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της πρωτεύουσας. Χθες αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της δρ Σωτήρη Κούμα, επισκέφθηκε τη ΜΕΘ για να εκφράσει από τη μια τη συμπαράστασή της προς τους τέσσερις γιατρούς που παραμένουν και εργάζονται εκεί, καθώς και για να δει από κοντά τα όσα δραματικά εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες. Η εικόνα όπως τη μεταφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είναι πέρα για πέρα τραγική ενώ την ίδια ώρα αποδίδει ευθύνες για την κατάληξη αυτή στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο αν και γνώριζε τα προβλήματα δεν πήρε εγκαίρως μέτρα, ενώ από την άλλη μαζί με τον ΠΙΣ συντονίζουν τα επόμενα βήματά τους. Μάλιστα, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Σωτήρης Κούμας, την ερχόμενη Πέμπτη σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω ενέργειες και μέτρα.

Η ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη αφού οι τέσσερις γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν την εντατική. Όπως σημείωσε ο Σ. Κούμας, η ΠΑΣΥΚΙ εδώ και καιρό ζητά μόνιμες λύσεις. Μπαλωματικές λύσεις, υπέδειξε, δεν είναι λύσεις, απλώς καλύπτουν επιφανειακά τα προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, επιδεινώνοντας την κατάσταση, στο τέλος της ημέρας, ακόμη περισσότερο. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, τόνισε ο Σ.Κούμας, αφού άρχισε από νωρίς το φθινόπωρο με τα κρούσματα φυγής ιατρών ενώ το Υπουργείο Υγείας αντί να δώσει λύσεις οδήγησε την όλη κατάσταση στο συν πέντε. Όπως εξήγησε ο κ. Κούμας, η ΠΑΣΥΚΙ εκτός από συνδικαλιστικό όργανο «είμαστε επαγγελματίες υγείας και αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα. Ακέραια η ευθύνη ανήκει», τόνισε ο Σ. Κούμας «στο Υπουργείο Υγείας για χειρισμούς που έκανε ή δεν έκανε».

Λύση από Ελλάδα προκρίνει το Υπουργείο Υγείας

Νωρίτερα χθες κατά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παμπορίδης ερωτηθείς για το πώς επιλύεται το ζήτημα με την υποστελέχωση στη ΜΕΘ, ανέφερε ότι γιατροί του δημόσιου τομέα που εκπαιδεύτηκαν από το δημόσιο ως εντατικολόγοι αρνήθηκαν να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα για τέσσερις με οκτώ εβδομάδες, όπως τους ζητήθηκε. Αυτό το γεγονός, περιέγραψε ο κ. Παμπορίδης, ήταν το πλέον σοκαριστικό στην τριετή θητεία του ως Υπουργός Υγείας. Κληθείς από τη «Χαραυγή» να τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι το θέμα αυτό προέκυψε πριν από ένα μήνα και διερωτήθηκε γιατί δεν τέθηκε τότε προς συζήτηση παρά μόνο αναφέρθηκε τώρα. Αφορά όπως είπε 3 γιατρούς, οι οποίοι εκτελούν χρέη της πρώτης ειδικότητάς τους βάσει νόμων και κανονισμών. Το όλο ζήτημα με την «ανταπόδοση» που θα έπρεπε να προσφέρουν οι γιατροί για τη μετεκπαίδευσή τους αποτελεί, όπως είπε ο κ. Κούμας, φθηνή δικαιολογία και φανερώνει την έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης, αφού θα έπρεπε το ίδιο το Υπουργείο να τοποθετεί αναλόγως και με βάση τις ανάγκες του σε γιατρούς. Σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης, ο κ. Παμπορίδης είπε πως γίνεται προσπάθεια σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα και προωθείται η έλευση ιατρών για κάλυψη αναγκών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ελένη Κωνσταντίνου