Ένοχοι και συνένοχοι

160

Της Νίκης Κουλέρμου

Ναι. Αυτός ο Υπουργός Δικαιοσύνης αυτής της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη παρείχε πολιτική κάλυψη στους «αν-εγκέφαλους» -όπως γενικά χαρακτηρίζονται- με φασιστική συμπεριφορά σε βάρος ενός ανυπεράσπιστου 14χρονου… Τα κλειστά κυκλώματα κατέγραψαν το εκ προμελέτης έγκλημα στον αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ και ο κ. Ιωνάς Νικολάου ως έγκριτος νομικός που ασκεί καθήκοντα Υπουργού Δημόσιας Τάξης υπό τον κ. Αναστασιάδη, επίσης έγκριτο νομικό, γνωρίζει ότι η ανοχή σ’ αυτό έμελλε να είναι συνενοχή.

Και ανοχή υπήρξε από τη στιγμή που διακόπηκε ο αγώνας, αλλά δόθηκε συνέχεια μετά από μιάμιση ώρα για τους λόγους που μόνο οι συνήγοροι, κουμπάροι, θαυμαστές, και συμ-μέτοχοι του ΑΠΟΕΛ (και άλλων τινών σωματείων) γνωρίζουν… Και ανάμεσα σ’ αυτούς τυγχάνει κάποιοι να διεκδικούν και τις εκλογές με οποιοδήποτε τίμημα… Ας μην ψάχνουν αλλού τους ενόχους.

Ας κοιτάξουν στο σπίτι τους. Γιατί έδειξαν την ίδια ανοχή σε άλλες άθλιες και τρισάθλιες συμπεριφορές της ίδιας ομάδας των ούτω καλούμενων οπαδών της λευκωσιάτικης ομάδας. Η ομερτά διακλαδώνεται από το Προεδρικό μέχρι την Κέννεντυ και την Πινδάρου.

Εκεί και όπου προσπαθούσαν να εξισώσουν την ανάρτηση του «44 χρόνια ψέματα» το Πολυτεχνείο με άλλα επουσιώδους σημασίας συνθήματα για να μην καταδικάσουν αυτή την αθλιότητα.

Εκεί και όπου ο ίδιος ο Πρόεδρος έκανε πλάτη στην πρόταση του ΕΛΑΜ για γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος, διά της αναφοράς του νομοθετήματος να αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας για τούτα τα ζητήματα.

Εκεί και όπου χειροκροτούσαν, διά της ανοχής τους, ένα διευθυντή σχολείου που δεν δέχθηκε τη δικοινοτική χορωδία. Εκεί και όπου έγινε ανεκτό να χειροκροτούν τον ολετήρα της Κύπρου με εκδρομές-προσκυνήματα… Εκεί και όπου αδημονούν να εγκαινιάσουν ένα ακόμα μνημείο για τον ολετήρα.

Κι ας μη νομίζει ο κ. Ιωνάς Νικολάου ότι έχει ξεχαστεί η μη δίωξη των ενόχων για τον πυρπολισμό περιπολικού της Αστυνομίας έξω από το σωματείο του ΑΠΟΕΛ. Η ατιμωρησία μικρών και μεγαλύτερων εγκλημάτων (όπως αυτό του 1974 που άφησε πίσω του καμένη γη) οδηγούν σε ασυδοσία με ανυπολόγιστο κόστος.

Ένα κόστος που μεταφέρεται δυστυχώς σε ολόκληρη την κοινωνία και το πληρώνουν οι επόμενες γενιές. Όλοι αυτοί οι συνένοχοι στη συνέχιση του εγκλήματος του 1974, εντός και εκτός γηπέδων, και στη διαιώνιση της διαίρεσης και της κατοχής της μισής Κύπρου, είναι οι ίδιοι που εγκαινιάζουν μνημεία με την ελληνική σημαία, αλλά δεν έχουν κανένα ηθικό κώλυμα να παρουσιάζονται και ως σωτήρες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τα άλλα, πριν 2-3 εβδομάδες ο ΔΗΣΥ υπερψήφισε ψήφισμα που πρότεινε το ΑΚΕΛ και με το οποίο δεσμεύονται όλοι -της κυβέρνησης περιλαμβανομένης- να αναλάβουν δράσεις για να ανακόψουν φασιστικές συμπεριφορές και δράσεις, όπως αυτές που οδήγησαν στο έγκλημα του 1974.

Αντί δράσεων για να κοπεί το κεφάλι του τέρατος, κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά στα αίσχη των φασιστοειδών που κατά χάρη ονομάζονται χούλιγκανς ή ανεγκέφαλοι. Κανακεύουν και θωπεύουν την αθλιότητα για να μη χάσουν μερικές εκατοντάδες ψήφων.

Εκτρέφουν το τέρας με το γάλα της ανοχής και την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και τη διαπλοκή των συντελεστών του αθλήματος προς τέρψιν της σήψης, της διαφθοράς και της αρπαχτής. Όσοι ζητούν ανάληψη ευθυνών κατάντησαν να μοιάζουν αφελείς! Το πολύ ο Πρόεδρος να ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να κάνει έκθεση και για αυτό το συμβάν!