Επένδυση στην υγεία

Της Μαρίνας Κουμάστα

Για άλλη μια φορά, μια ακόμη έρευνα ειδικών κατατάσσει την Κύπρο στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την υγεία.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας, στην Κύπρο οι κρατικές δαπάνες για την υγεια ανέρχονται μόλις στο 2,6% του ΑΕΠ με τον μέσο όσο στην ΕΕ να υπολογίζεται στο 7,2%.

Κι όταν μιλάμε για δαπάνες υγείας εννοούμε τον κάθε τύπο δαπάνης που γίνεται με σκοπό τη βελτίωση ή την πρόληψη χειροτέρευσης της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου ή πληθυσμού.

Είναι ηλίου φαεινότερον λοιπόν, στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, ότι ο Κύπριος πολίτης απολαμβάνει χαμηλότερο επίπεδο φροντίδας υγείας από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει επένδυση στην υγεία.

Την ίδια ώρα όμως (και εδώ είναι το παράδοξο) οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας είναι κατά πολύ πιο ακριβές από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως δεικνύει άλλη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κόστος υγείας στην Κύπρο είναι πιο υψηλό κατά 7,4% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεν είναι βεβαίως άγνωστα τα πιο πάνω στοιχεία. Οι δείκτες μπορεί να ανεβοκατεβαίνουν ελαφρώς από χρόνο σε χρόνο, η Κύπρος ωστόσο βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά το κόστος της υγείας και στις τελευταίες σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες της υγείας.

Το ότι ο ευαίσθητος τομέας της υγείας στη χώρα μας νοσεί βαριά δεν φαίνεται μόνο μέσα από τα νούμερα και τις στατιστικές. Τα κρατικά νοσηλευτήρια της Κύπρου βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με το προσωπικό να τρέχει και να μην προλαβαίνει και τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Δεν είναι, άλλωστε, μόνο η αντιπολίτευση που σχεδόν καθημερινά “φωνάζει” για τα προβλήματα των νοσοκομείων και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Υγείας έχουν πολλάκις παραδεχθεί τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων.

Μπορεί τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων να έχουν πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή (ουδείς αμφισβητεί πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός), ωστόσο μέχρι αυτά να πάρουν σάρκα και οστά ο κοσμάκης δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται στον «αναπνευστήρα». Καμία αυτονόμηση δεν θα μπορέσει να γίνει εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν ριζικά, εάν η κυβέρνηση δεν φανεί γενναιόδωρη στις δαπάνες για την υγεία.

Δυστυχώς όμως, με βάση το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελεί τη βάση για την ετοιμασία του προϋπολογισμού του 2018, για το Υπουργείο Υγείας η οροφή στις δαπάνες έχει καθοριστεί στα 573 εκατ. ευρώ.

Θα υπάρξει δηλαδή μια αύξηση 13 περίπου εκατ. ευρώ, που βεβαίως δεν θα μπορέσει να αυξήσει τις δαπάνες κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά, το σημαντικότερο, δεν θα μπορέσει να δώσει το «φάρμακο» στα νοσοκομεία που θα τα βγάλουν από τον αναπνευστήρα.

Αν η κυβέρνηση πραγματικά πιστεύει στη δημιουργία του ΓεΣΥ, θα πρέπει να τερματίσει την απραξία της, να στηρίξει τα δημόσια νοσηλευτήρια και εν γένει τη δημόσια υγεία, αλλιώς αυτή θα καταρρεύσει με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και τους πολίτες. Οι δαπάνες στην υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κόστος αλλά ως επένδυση.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy