Επιμένει σε τρεις προϋποθέσεις ο Αναστασιάδης

Ανατρέπει την πολιτική 40 χρόνων, δηλώνουν Α. Κυπριανού και Γ. Ομήρου

Προσπάθεια να ανατρέψει τα όσα του καταλογίζουν για στροφή στο Κυπριακό κατέβαλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνοντας ότι αν ενδιαφερόταν για τις προεδρικές εκλογές, όπως τον κατηγορούν, δεν θα υπέβαλλε την πρότασή του αλλά θα προτιμούσε να αφήσει το διάλογο να λαθροβιώσει.

Πάντως, είναι υπαρκτοί οι φόβοι για ύπαρξη αδιεξόδου στην περίπτωση που η πρόταση Αναστασιάδη δεν γίνει αποδεκτή και επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας. Ανησυχίες αδιεξόδου διατυπώνονται ακόμα και από τον ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, είπε ότι επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού «μέσα όμως από έναν ουσιαστικό διάλογο», υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που υπέβαλε, δίνει διέξοδο.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η πρότασή του ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα είχαν απόλυτο δίκαιο όσοι λένε ότι θέτει προαπαιτούμενα αν ήταν η αρχή του διαλόγου.

Ανέφερε ότι είχε συμφωνηθεί με τον κ. Ακιντζί ότι θα πρέπει το κεφάλαιο της ασφάλειας να συζητηθεί σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο.

Αυτό, είπε, αποφασίστηκε για πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου, επαναλήφθηκε με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στις 12 Ιανουαρίου και επαναλήφθηκε στην Κύπρο με κοινή έκκληση των δύο ηγετών προς τον Γενικό Γραμματέα για ενδιάμεση σύγκληση σε υπουργικό επίπεδο προκειμένου να προετοιμαστεί η τελική σύγκληση.

Ο Πρόεδρος επέμεινε ότι η πρότασή του δεν είναι προαπαιτούμενο ούτε και πρόταξη αλλά είναι θέμα ουσίας. Σε ό,τι αφορά το τι αναμένει από τον κ. Έιντε ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι έχει κατά νου ο κ. Έιντε. «Εγώ γνωρίζω τη δική μου πρόταση.

Οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και ο κ. Έιντε θα επιδιώξει να βρει κάποια φόρμουλα, αν και εφόσον είναι μέσα στα πλαίσια της πρότασης μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για πρόοδο». Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών με τον κ. Ακιντζί στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

Παρουσιάστηκε, ωστόσο, έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί πριν μεταβούν στη Γενεύη για επιδίωξη περισσότερων συγκλίσεων.

Α. Κυπριανού: Οι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι για συζήτηση καυτών θεμάτων

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπέδειξε με δηλώσεις του στον Άστρα ότι ο κ. Αναστασιάδης αν ήθελε να διαφοροποιήσει αυτά που ισχύουν για 40 χρόνια, θα έπρεπε να κάνει διαβουλεύσεις.

Αποφάσισε, είπε, να ανατρέψει τη διαδικασία που στηρίζαμε για 40 χρόνια, δηλαδή να φτάσουμε πρώτα σε ακτίνα συμφωνία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και μετά να πάμε σε διεθνή διάσκεψη.

Η τακτική στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Α. Κυπριανού, αντιμετωπίζει προβλήματα, γιατί οι δύο ηγέτες δεν φαίνονται έτοιμοι να συζητήσουν καυτά ζητήματα.

Ο ένας, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, άφησε τα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας για το τέλος και ο άλλος άφησε για το τέλος το εδαφικό, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι είναι λογική η πρόταση, συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα ακολουθηθείσας τακτικής στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, συμπληρώνει, αυτό που διαφαίνεται είναι απουσία εναλλακτικής στρατηγικής και Σχεδίου Β’, αυτό που απουσίαζε όλες τις τελευταίες δεκαετίες μετά το 1974.

Μιχάλης Μιχαήλ

 

Εκ του σύνεγγυς συναντήσεις Έιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Καθοριστικά είναι τα επόμενα 24ωρα για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αρχίζει σήμερα ένα εντατικό πήγαινε έλα στις δύο πλευρές προκειμένου να δώσει ώθηση στη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κ. Έιντε αναμένεται να έχει σήμερα το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη έχει καθοριστεί για τις 8 το πρωί και με τον κ. Ακιντζί στις 10 π.μ.

Ο κ. Έιντε αναμένεται να ξεκαθαρίσει και κατά πόσον θα γίνει νέα συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, αλλά και κατά πόσον θα καθοριστεί ημερομηνία για μια νέα Γενεύη.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη φάση είναι να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο για να μην χαθούν οι συγκλίσεις και γενικότερα τα όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια εντατικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο ηγετών.

Το αδιέξοδο προέκυψε μετά τη διαφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν διαφωνούν με μια νέα Γενεύη.

Η τ/κ πλευρά επιθυμεί να συζητηθούν ως πακέτο όλα τα εκκρεμούντα θέματα, ενώ η ε/κ πλευρά, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θέλει πρώτα να συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και το εδαφικό και εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέματα.

Ακιντζί έτοιμος για Γενεύη, «χωρίς όμως προϋποθέσεις»

Την προσδοκία η ε/κ πλευρά, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και αντίληψης, αφήνοντας στο πλάι τις προϋποθέσεις, να δείξει ότι είναι έτοιμη με βήματα για την επιτυχία της διαδικασίας και σε αντίθεση με το τι έγινε στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν και στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στη Γενεύη, χωρίς να ζητήσει κανείς διάλειμμα, να ολοκληρωθεί η Διάσκεψη της Κύπρου με μια συνολική λύση, εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί αναφέρει ότι είναι πραγματικότητα πως τα τελευταία δύο χρόνια στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος, υποστηρίζοντας πως σε αυτό συνέβαλε σημαντικά με την εποικοδομητική της συμπεριφορά η τ/κ πλευρά.

Σημειώνει ότι για πρώτη φορά έγινε εργασία πάνω σε εδαφικές αναπροσαρμογές και σε χάρτη. Παρά την εποικοδομητική και δημιουργική στάση της τ/κ πλευράς και την προσπάθειά της να σμικρυνθούν οι διαφορές, ισχυρίζεται, δεν μπόρεσε τους τελευταίους μήνες να γίνει εφικτή η επίτευξη νέων συγκλίσεων στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, εκτός από ξεκαθάρισμα κάποιων παλιών σημείων.

«Για παράδειγμα, η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να αποδεχθεί κάποια βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας της τ/κ πλευράς που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε μια ομοσπονδιακή λύση», υποστηρίζει.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση μέσα σε αυτό, είναι υποχρεωτικό να ενεργήσουμε προσεγγίζοντας ως συνολικό πακέτο τα θέματα» ισχυρίζεται.

«Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση σε αυτά τα θέματα πλέον, ήρθε η ώρα οι πλευρές λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις και να κάνουν αμοιβαία βήματα με την προσέγγιση ενός πακέτου», προσθέτει.

«Η τ/κ πλευρά στο πλαίσιο του περιεχομένου του ανακοινωθέντος της πρώτης Διάσκεψης της Κύπρου είναι έτοιμη πάντοτε για τη σύγκληση και πάλι άμεσα της Διάσκεψης και επιθυμεί να παραμείνει εκεί μέχρι να παραχθεί ένα αποτέλεσμα», προσθέτει.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι είναι προϋπόθεση η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να διαχωρίζουν από τα άλλα θέματα και να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό και την ασφάλεια και εγγυήσεις και αφού υπάρξει ένα αποτέλεσμα και κλείσουν αυτά τα κεφάλαια να αρχίσουν να συζητούν τα άλλα κεφάλαια.

Ούτε επικεντρώνεται στο να παραχθεί ένα αποτέλεσμα, προσθέτει. Επαναλαμβάνει επίσης ότι αυτό δεν συνάδει με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ανάμεσα σε άλλα προσθέτει ότι είναι έτοιμος για συνέχιση της πενταμερούς διάσκεψης στη βάση της αρχικής συμφωνίας, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy