Έστω και ένα παιδί, δεν είναι υπόθεση μικρή

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θα θέσει σήμερα κάτω από το μικροσκόπιό της η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Μερικά από τα θέματα που θα εξετάσουν τα μέλη της Επιτροπής είναι το θεραπευτικό/υποστηρικτικό πλαίσιο που ακολουθείται σε παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, παρενοχληθεί σεξουαλικά, το πλαίσιο σε περιπτώσεις που η καταγγελία γίνεται μετά την ενηλικίωση του παιδιού και οι ευθύνες της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών σε περιπτώσεις αμέλειας παραπομπής στη δικαιοσύνη καταγγελιών που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση/ παρενόχληση.

Ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικά, αφού οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από την πρόσφατη υπόθεση της Έλενας Φραντζή, ο χαμός της οποίας έχει φανερώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη γύμνια της πολιτείας αυτής να προστατεύσει ως οφείλει αθώες ψυχές και σώματα. Ενός χαμού που για ακόμη μια φορά καταδεικνύει ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας χρήζουν εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης. Πάμπολλες είναι οι φορές που αρμόδιες Επίτροποι όπως είναι η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού έχουν θίξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ΥΚΕ και τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Παράλληλα, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών απαιτεί την εμπλοκή όχι μόνο του κράτους αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, τόσο για την καταπολέμηση του φαινομένου όσο και για την πρόληψή του, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά για να μην πέσουν θύματα τέτοιων εγκλημάτων.

Την ίδια ώρα σημαντική είναι η ενίσχυση της γνώσης, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στα παιδιά, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τυχόν θύματα. Βέβαια, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και ενήλικες που κουβαλούν μαζί τους το έγκλημα αυτό για πολλά χρόνια με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους.

Ανησυχίες ως προς την αύξηση των αριθμών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης/παρενόχλησης παιδιών εκφράστηκαν κατά καιρούς και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και πάλι συζητήθηκαν σχετικά θέματα. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το 2015 καταγγέλθηκαν 220 υποθέσεις γενικής κακοποίησης παιδιών εκ των οποίων οι 80 αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και το 2016. Επίσης, έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδεικνύει ότι αν και στην Ευρώπη επικρατεί η αναλογία του «1 στα 5» παιδιά κακοποιούνται, στην Κύπρο ο αριθμοί φανερώνουν ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά δέχονται κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση -είτε λεκτική, διαδικτυακή, σωματική κ.τ.λ..

Δυστυχώς η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση είναι ένα θέμα ταμπού για την κυπριακή κοινωνία και στόχος όλων των αρμοδίων θα πρέπει να είναι το φαινόμενο αυτό να ξεσκεπαστεί, να υπογραμμιστεί, να αντιμετωπιστεί και τελικά να εξαλείψει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy