Εθνικό Συμβούλιο για διαχείριση των κρίσιμων εξελίξεων

156

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι πολιτικές εξελίξεις και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και οι ηγέτες είναι εκείνοι που αξιοποιούν τις ευκαιρίες τη δεδομένη στιγμή που παρουσιάζονται και μπορούν να εκτιμήσουν και να προβλέψουν για την επόμενη ημέρα. Με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και το πόσο ανέτοιμη παρουσιάστηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, επιβεβαιώνεται η έλλειψη διορατικότητας.

Η Τουρκία αποπειράθηκε από την αρχή να εμποδίσει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά οι προσεκτικοί χειρισμοί και οι διπλωματικές ενέργειες, όπως και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια, απέτρεψε τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες καταδικάστηκαν εν τη γενέσει τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι χειρισμοί Δ. Χριστόφια και η αποφασιστικότητά του επέτρεψαν παρά τις τουρκικές απειλές να εισέλθει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια πρόβαλε την πειστική θέση ότι οι έρευνες είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο εθνικός πλούτος ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα από διεθνή βήματα ότι με τη λύση και την επανένωση σε μια κοινή ομοσπονδιακή πατρίδα, Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν από κοινού να εκμεταλλευθούν τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου.

Η πολιτική Αναστασιάδη και η υπερπροβολή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ -μιλούσε περισσότερο από ό,τι έπρεπε- χάριν των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, όπως και η διακοπή των συνομιλιών χωρίς να αξιοποιηθεί η ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, επέτρεψε στην Τουρκία να εκδηλώσει επιθετική και προκλητική συμπεριφορά χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές και αποτρεπτικές ενέργειες από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Είναι πολύ ανησυχητικές επίσης οι ακραίες τοποθετήσεις, τις οποίες φαίνεται να ασπάζονται και κάποιοι στο Προεδρικό στρατόπεδο, οι οποίοι απορρίπτουν χωρίς να προβληματιστούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το προχωρημένο σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούνται υπεύθυνοι, σοβαροί και πειστικοί χειρισμοί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να είχε ήδη συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο ή έστω και το μικρό Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων για να συζητήσουν το πώς αντιδρούμε και πώς αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση.

Χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, σοβαρή και συλλογική διαχείριση της όλης κατάστασης.