Εβδομάδα εξελίξεων σε ΑΟΖ και Κυπριακό

368

Στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο ο Κοτζιάς, στην πλατφόρμα η ΥΠΑΜ της Γαλλίας

Εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ αλλά και αποτίμηση και αξιολόγηση της πορείας των συνομιλιών μέχρι το Κρανς-Μοντάνα αναμένονται για τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό θα συνέλθει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο σε μια συνεδρία που θα αποτελεί τη συνέχεια της συνεδρίας της περασμένης Δευτέρας, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Σώμα για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κρανς-Μοντάνα και για την αποτυχία των συνομιλιών.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ότι θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις και τα κόμματα θα καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους για το τι θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Στο μεταξύ, απόψε φτάνει στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα παρακαθίσει αύριο σε ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με στόχο το συντονισμό των επόμενων κινήσεων Λευκωσίας και Αθήνας.

Επίσης, αύριο Τρίτη, ο ειδικός σύμβουλος και η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου υιοθέτησης του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εξάλλου στη Νέα Υόρκη για επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μεταβαίνει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος θα ενημερώσει για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα όσα συνέβησαν στο Κρανς-Μοντάνα.

Αρχίζει η γεώτρηση στον Ονησίφορο

Σήμερα θα αρχίσει τη γεωτρητική του δραστηριότητα στο τεμάχιο Ονησίφορος στην κυπριακή ΑΟΖ το πλωτό γεωτρύπανο West Capella. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου κυμαίνονται γύρω στο 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό.

Η γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 75 ημερών, ενώ μερικές εβδομάδες ενωρίτερα αναμένεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αποτέλεσμα. Σε μια άλλη εξέλιξη, φτάνει απόψε στην Κύπρο Υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Η Γαλλίδα Υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ (η ΤΟΤΑL είναι γαλλική εταιρεία), που έχει αναλάβει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη του Παρισιού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετάβαση της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια.

Η κ. Παρλί θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει, εκτός από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι.

Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι σήμερα θα φθάσει στο βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.

Π. Παυλόπουλος: Η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. δεν έχει περιορισμένη κυριαρχία

«Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Μιλώντας κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Κάσου, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Διότι τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιπλέον, όπως τόνισε, «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν ούτε στα Δωδεκάνησα ούτε σε ολόκληρο το Αιγαίο γκρίζες ζώνες.

Για την αμυντική θωράκιση της Δωδεκανήσου επανέλαβε όσα και πριν από μερικούς μήνες είχε αναφέρει στη Ρόδο, ότι «η Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, τη δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής».

Μιχάλης Μιχαήλ