Για να φθάσουμε στην Ιθάκη

Της Νίκης Κουλέρμου

Και όμως δεν είναι η Ιθάκη! Για να φθάσουμε εκεί, για να υπάρξει φως… χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Μπορεί να χαρακτηριστεί σταθμός η χθεσινή μέρα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά από την Πολιτεία και το κράτος για να φθάσουμε στην Ιθάκη, δηλαδή στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και για την ακρίβεια στο σημείο που ο κάθε ασθενής θα έχει την ευκαιρία και την ευχέρεια να τυγχάνει ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όχι γιατί είναι πλούσιος, αλλά γιατί η Πολιτεία φρόντισε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να είναι βασικό κοινωνικό αγαθό.  Και για να φθάσουμε στην Ιθάκη, πολύ σωστά ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ από το βήμα της Βουλής, χρειάζεται να οριστεί ένας οδικός χάρτης.

Ο Υπουργός Υγείας, που εισέπραξε χθες τα εύσημα για την αποφασιστικότητά του ανέφερε με tweet του: «Και εγένετο φως! Υπάρχει καλύτερη Κύπρος. Ας τη διεκδικήσουμε».  Απλά να θυμίσουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για εισαγωγή του ΓεΣΥ ψηφίστηκε από το 2001. Έτσι, αν μιλούμε για γένεση του φωτός αυτή μπορεί να ήταν το 2001. Ή μπορεί να είναι η έναρξη εφαρμογής του Συστήματος τον Ιούνιο του 2020. Και εκεί θα κριθούν οι «Θεοί» που θα πουν τη μείζονα ρήση «και εγένετο φως»… Η ψήφιση της χθεσινής νομοθεσίας απλά είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός… Οι Ιούδες και τα συγκρουόμενα με την εισαγωγή του συστήματος συμφέροντα απλά θα καραδοκούν και θα παρεμβάλλουν εμπόδια στην πορεία εισαγωγής του ΓεΣΥ. Οι Κύκλωπες και οι Λαιστρυγόνες θα καραδοκούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της διοικητικής και της οικονομικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανάμεσα στο λαϊκισμό όσων θέλουν να προσποριστούν πολιτικό όφελος από τη μεταρρύθμιση και στους μεγαλοκλινικάρχες που δεν θέλουν να μειώσουν τα κέρδη τους με τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Στη συνέχεια θα διαφανεί ποιοι έχουν πάνω από όλα τον ασθενή και δη τον χρόνιο ασθενή, τον συνταξιούχο και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ποιοι θα βάλουν ψηλά τον πήχη της Δημόσιας Υγείας για όλους και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, έτσι που το κράτος να είναι και ν α φαίνεται ότι γνοιάζεται για την ποιοτική περίθαλψη οποιουδήποτε είδους χρειάζεται ο ασθενής. Η αρχή της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στο δικαίωμα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι ο βασικός πυλώνας, η ουσία της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ που θέλησε να εισαγάγει η Πολιτεία από το 2001. Ουδόλως τυχαία πίεζαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάποια κόμματα- κυρίως το ΑΚΕΛ- για την εισαγωγή του σχεδίου με αυτή τη φιλοσοφία. Οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη έθεσαν αυτούς τους φορείς σε εγρήγορση από τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών απειλούσε για πολυασφαλιστικό και άλλοι κύκλοι της κυβέρνησης μιλούσαν για «μίνι σχέδιο»…

Οι απειλές για τροπολογίες στο παρά πέντε της ψήφισης των νομοσχεδίων από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ γρήγορα ανέδειξαν τον υφέρποντα λαϊκισμό και τον πολιτικό φθόνο σε σχέση με την «επιτυχία» που θα καρπώνονταν οι κυβερνώντες… Ωστόσο, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα δώσει όλη την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε αυτά να παραμείνουν ανταγωνιστικά και να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες. Η ομοθυμία, εν πάση περιπτώσει, με την οποία σημαδεύτηκαν τα δύο νομοσχέδια, αν μη τι άλλο επιτρέπει στον πολίτη να ελπίζει σε ένα: Ότι κάποια στιγμή θα δρέψει τους καρπούς των αγώνων του, θα φθάσει στην Ιθάκη.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy