Γυναίκα πρωτοπόρα και μαχητική

8η του Μάρτη αύριο και αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή στις πρωτοπόρες γυναίκες, σ’ αυτές που σε εποχές δύσκολες λειτούργησαν ως φάρος για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, για εξάλειψη των διακρίσεων, για κατάργηση της ανισότητας και της εκμετάλλευσης.

Το 1857 φαντάζει τόσο μακρινό, και χρονολογικά είναι μακρινό. Μα είναι και τόσο κοντινό, γιατί τα μηνύματα των εργατριών στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης παραμένουν ακόμα επίκαιρα. Τιμούμε αυτές που χάραξαν το δρόμο της διεκδίκησης και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μέλλον που θα διασφάλιζε την ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, στα κέντρα λήψης απόφασης, ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Τιμούμε τις γυναίκες εκείνες που δεν δείλιασαν απέναντι στα κατεστημένα, δεν φοβήθηκαν την κατακραυγή, και από τις ίδιες τις γυναίκες καμιά φορά, δεν φοβήθηκαν τα ισχυρά κέντρα εξουσίας και πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο. Ενα καλύτερο αύριο για την κάθε γυναίκα σε όλο τον πλανήτη, για ένα καλύτερο αύριο για όλες τις κοινωνίες του κόσμου.

Σήμερα, που οι κατακτήσεις των εργαζομένων, παγκόσμια, συρρικνώνονται και πολλές από αυτές καταργούνται, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας πλήττουν πρώτα και κύρια τις εργαζόμενες γυναίκες, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και η Κύπρος δεν αποτελεί την εξαίρεση.

Οι πολιτικές που λαμβάνονται, πλήττουν την υπόθεση της ισότητας στην απασχόληση, μισθοί συρρικνώνονται, θέσεις εργασίας περικόπτονται, κοινωνικές παροχές τερματίζονται. Οι πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα. Και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται ή μέτρα εφαρμόζονται, τους μόνους που δεν βοηθούν είναι τους εργαζομένους. Και τα πρώτα θύματα είναι οι εργαζόμενες γυναίκες. Η απόφαση για φιλελευθεροποίηση του ωραρίου εργασίας, για παράδειγμα, ποιους πλήττει, αν όχι πρώτα και κύρια τη γυναίκα εργαζόμενη; Οταν το κράτος πρόνοιας συρρικνώνεται, όταν η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται, όταν προωθούνται πολιτικές που πλήττουν τη μισθωτή εργασία, πώς βελτιώνεται η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία;

Και σήμερα, στην εποχή της εξέλιξης και των επιστημονικών θαυμάτων, η ισότητα, η δικαιοσύνη, αποκαθίστανται μόνο με κοινωνικούς αγώνες. Μαζικούς, συλλογικούς και σκληρούς. Και αυτό το γνωρίζει η γυναίκα της Κύπρου. Γι’ αυτό και είναι πρωτοπόρα.

Τα μηνύματα της 8ης του Μάρτη, λοιπόν, παραμένουν επίκαιρα. Η σημασία της Ημέρας δεν ξεθώριασε. Μας την υπομιμνήσκει ο καθημερινός αγώνας των γυναικών κάθε ηλικίας. Η δοκιμασία της γυναίκας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy