ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΜΠΟΡΙΔΗΣ: Ετερόκλητες συμμαχίες στο χώρο της Υγείας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Μη διατεθειμένος να ανεχθεί άλλο τα συμφέροντα -απ’ όπου κι αν προέρχονται- που επιχειρούν να μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση της Υγείας δηλώνει ο αρμόδιος Υπουργός

Συνέντευξη στη Μαρίνα Κουμάστα

Για ετερόκλητες συμμαχίες στον τομέα της Υγείας που επιχειρούν να μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση της Υγείας, για συμφέροντα που παρεισφρέουν στα πολιτικά κόμματα και για πολιτικούς χώρους που χαϊδεύουν τα αυτιά οργανωμένων φορέων με τοποθετήσεις του τύπου «τίποτα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Υγεία» κάνει λόγο ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης. Στη συνέντευξή του στη «Χ» ο Υπουργός μιλά έξω από τα δόντια για το τι τον ενοχλεί στην προσπάθεια της μεταρρύθμισης της Υγείας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο κάποιους που, υπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα, αποστερούν από τον κυπριακό λαό το υπέρτατο αγαθό. Ο Γιώργος Παμπορίδης διαμηνύει παράλληλα ότι το θέμα που αφορά στο μοντέλο της αυτονόμησης των νοσοκομείων έχει κλείσει και ουδεμία συζήτηση δεν πρόκειται να κάνει επί τούτου. Μέσα από τη συνέντευξη ο Υπουργός απευθύνει νέα έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν τη δέουσα ωριμότητα και να ψηφίσουν τα δύο μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής.

«Με ενοχλεί ο ακήρυχτος πόλεμος. Το να διατείνονται ορισμένοι ότι θέλουν και υποστηρίζουν την αυτονόμηση και υπογείως να ηγούνται της προσπάθειας ανατροπής των σχεδιασμών»

Προσφάτως κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο των κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων σε συνθήκες αυτονόμησης. Φαίνεται ωστόσο πως ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχει καρποφορήσει, αφού συνεχίζουν οι επαγγελματίες υγείας να εκφράζουν ενστάσεις επί του κειμένου, ανησυχίες και προβληματισμό. Πώς προχωρεί η κυβέρνηση;

Το κείμενο των κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων, το νομοθετικό πλαίσιο δηλαδή εντός του οποίου θα λειτουργήσουν και θα κινηθούν οι εργασιακές σχέσεις στον αυτονομημένο οργανισμό εστάλη στη Βουλή διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σχέση με την αυτονόμηση των νοσοκομείων, η οποία αναμένεται να αρχίσει 1η Ιουνίου 2017. Την ίδια ώρα όμως σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας άρχισε ένας διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αφορά τους υφιστάμενους υπαλλήλους των δημόσιων νοσοκομείων και τα εργασιακά ζητήματα ενόψει της αυτονόμησης. Η προσπάθεια συνεχίζεται στα πλαίσια του διαλόγου εν αναμονή και της μελέτης που διεξάγει ο οίκος KPMG για τη στελέχωση των νοσοκομείων. Πρέπει να πω πως ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες γίνεται σε μια ύστατη προσπάθεια της πολιτείας -σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας- να επιτευχθεί εργασιακή συνεννόηση ενόψει των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστείλει τις μεταρρυθμίσεις, επειδή κάποιες συντεχνίες δεν τις υιοθετούν ή τις υιοθετούν μερικώς. Το γεγονός ότι κάποια συντεχνία δεν αποδέχεται το μοντέλο του οργανισμού δημοσίου δικαίου και συνεπακόλουθα το απορρίπτει δεν αποτελεί θέμα συζήτησης για την κυβέρνηση.

Νιώθετε ότι υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που δεν επιθυμούν την αυτονόμηση των νοσοκομείων;

Το να μην θέλει κάποιος την αυτονόμηση είναι ένα θέμα και να διαφωνεί με τη φιλοσοφία της αυτονόμησης που προωθείται είναι άλλο. Λένε κάποιοι ότι υποστηρίζουν τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων στα πλαίσια του δημοσίου, αφού όμως προηγηθεί η αναδιοργάνωσή τους. Το μοντέλο της αυτονόμησης είναι πολιτική απόφαση και δεν αφορά κανέναν. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να αποφασίζεται κάτι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να τίθεται εν αμφιβόλω από κάποια συντεχνία για τους δικούς της λόγους. Επαναλαμβάνω, το θέμα του νομικού προσώπου του φορέα που θα λειτουργήσει τις υπηρεσίες υγείας του τόπου μας έχει κλείσει. Και είναι ο Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Θυμίζω ότι κάποιοι ήθελαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και κάποιοι άλλοι τα νοσοκομεία να παραμείνουν στην οντότητα του κράτους. Η δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου αποτελεί τον πολιτικό συμβιβασμό, ο οποίος διασφαλίζει πλήρως ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα παραμείνουν εσαεί στην ιδιοκτησία και κάτω από την εποπτεία του κράτους.

«Εάν οι ίδιοι οι λειτουργοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η μεταρρύθμιση είναι και προς όφελός τους, τότε, λυπούμαι, δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο να τους το εμπεδώσω»

Υπάρχουν όμως ανησυχίες γύρω από τη δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου…

Το θέμα δεν είναι οι ανησυχίες. Οι όποιες ανησυχίες είναι σεβαστές και κατανοητές. Αυτό το οποίο με ενοχλεί τρομερά είναι η συλλήβδην απόρριψη της ιδέας. Είναι θέμα αρχής η μετάβαση σε ένα άλλο, νέο περιβάλλον λειτουργίας των νοσοκομείων.

Το περιβάλλον του Δημοσίου δοκιμάστηκε και έχει αποτύχει παταγωδώς. Τα κακώς κείμενα του Δημοσίου ταλαιπωρούν καθημερινά την Υγεία, πρωτίστως τους ασθενείς και δευτερευόντως τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας. Εάν οι ίδιοι οι λειτουργοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η μεταρρύθμιση είναι και προς όφελός τους τότε, λυπούμαι, δεν μπορώ να βρω άλλο τρόπο να τους το εμπεδώσω.

Υπουργέ, η δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κάτω από τον οποίο θα υπάγονται τα δημόσια νοσηλευτήρια έχει χαρακτηριστεί από διάφορες ομάδες επαγγελματιών υγείας ως η κερκόπορτα που θα οδηγήσει τα νοσοκομεία σε χέρια ιδιωτικά. Τι απαντάτε σε αυτό το θέμα;

Εάν υποθέσουμε ότι εγώ είχα πρόθεση να ιδιωτικοποιήσω ένα νοσοκομείο, θα μπορούσα και τώρα να το κάνω. Αύριο το πρωί, για παράδειγμα, μπορώ με πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο να ζητήσω το κλείσιμο ενός νοσοκομείου. Τέτοιες αποφάσεις σήμερα ανήκουν στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας. Με τη δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Το ΔΣ του Οργανισμού δεν έχει τέτοια εξουσία.

«Αυτοί που μπλοκάρουν την αυτονόμηση ουσιαστικά ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών που δεν θέλουν το ΓεΣΥ»

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπώς θα μεταφερθεί στη Βουλή. Είστε σίγουρος ότι η πλειοψηφία της Βουλής θα αντισταθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα;

Η Βουλή είναι η απόλυτη εξουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Εάν αποφασίσει εν τη σοφία της για παράδειγμα να ιδιωτικοποιήσει ένα νοσοκομείο, μπορεί να το κάνει και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Και αυτοί που μπλοκάρουν την αυτονόμηση ουσιαστικά ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών που δεν θέλουν το ΓεΣΥ. Είναι γι’ αυτό το λόγο που δημιουργούνται ετερόκλητες συμμαχίες στον τομέα της Υγείας τις οποίες βρίσκω μπροστά μου συνεχώς. Αυτές οι συμμαχίες υπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα αποστερούν από το λαό το αγαθό της υγείας. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να ανέχομαι τέτοιες καταστάσεις, γιατί η ανοχή γίνεται συνενοχή…

Κάνετε λόγο για κάποιους που επιχειρούν να μπλοκάρουν την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ. Ποιοι είναι αυτοί και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;

Με το αγνό κίνητρο του φόβου της αλλαγής μέχρι το δόλιο κίνητρο του… «δεν επιτρέπω να αλλάξει τίποτα, επειδή στέκομαι στην κορυφή της πυραμίδας» κάποιοι προσπαθούν, ναι, να μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση της Υγείας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μερίδα των επαγγελματιών Υγείας. Τα συμφέροντα είναι πολλά, γιατί και τα λεφτά είναι πολλά… Η ετήσια δαπάνη της Υγείας στον τόπο μας ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι όλοι αυτοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και σήμερα καρπούνται τη μερίδα του λέοντος, φοβούνται ότι θα χάσουν τα «κεκτημένα» τους. Αν μπορούμε χωρίς να διακυβεύουμε την ευημερία του πολίτη να εξυπηρετήσουμε τα οργανωμένα σύνολα προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, θα το πράξουμε. Προτεραιότητα, ωστόσο, έχει ο πολίτης. Αυτόν θα πρέπει πρώτιστα να εξυπηρετήσουμε.

Δηλώσατε πολλές φορές ότι διοριστήκατε στο Υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Υγείας. Νιώσατε ποτέ να δέχεστε «πόλεμο» εκ των έσω για αποφάσεις που προωθήσατε;

Aυτό είναι το ωραίο μιας εύρυθμα λειτουργούσας κυβέρνησης. Το ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις, ενδεχομένως και αλληλοσυγκρουόμενες, και εντέλει η κυβέρνηση καταλήγει σε μια απόφαση, η οποία γίνεται σεβαστή από όλα τα μέλη της. Αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Ο ακήρυχτος πόλεμος, όμως, με ενοχλεί τρομερά. Το να διατείνονται ορισμένοι ότι θέλουν και υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση της Υγείας και υπογείως να ηγούνται της προσπάθειας ανατροπής των σχεδιασμών.

Μιλάτε για συγκεκριμένους πολιτικούς ή άλλους χώρους;

Δεν είναι πολιτικοί αυτοί οι χώροι. Αυτοί οι χώροι -πρωτίστως- είναι επιχειρηματικοί και επαγγελματικοί, οι οποίοι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια ενοχλημένος από την κατάσταση της πολιτικής μας, όπου οργανωμένα σύνολα μπορούν ευκολότερα να αποκτήσουν πρόσβαση και να πείσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα κόμματα για την υιοθέτηση δικών τους θέσεων. Ο κάθε πολίτης σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα θα ήθελε τα κόμματα να είναι οι προστάτες των δικών του συμφερόντων. Όταν αυτά τα κόμματα αποκτούν ξαφνικά «ευαισθησίες» για τις θέσεις των οργανωμένων συνόλων, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Σας έχουν ενοχλήσει προσωπικά οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΔΗΣΥ για το πολυασφαλιστικό;

Μετά τη λήψη της απόφασης κανένας λόγος για πολυασφαλισιτκό δεν έγινε από τους κυρίους Χάρη Γεωργιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Η απόφαση της κυβέρνησης, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τα μέλη της, έγινε απόλυτα σεβαστή. Άλλοι είναι αυτοί που αμφισβήτησαν και συνεχίζουν να αμφισβητούν πολιτικές αποφάσεις…

Υπάρχουν, όμως, φωνές που ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν το πολυασφαλιστικό, προσεγγίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα…

Ναι, υπάρχουν και όντως προσεγγίζουν πολιτικούς χώρους σε μια προσπάθεια να πείσουν για τις θέσεις τους. Το πιο τραγικό όμως είναι ότι κάποιοι πολιτικοί χώροι χαϊδεύουν τα αυτιά διάφορων οργανωμένων φορέων λέγοντάς τους για παράδειγμα να μην ανησυχούν, γιατί δεν πρόκειται να τηρηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Προεδρικό. Απευθύνθηκα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, καλώντας τους να μην δίνουν λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι λέγεται πίσω από κλειστά γραφεία. Ξέρω όμως ότι στη Βουλή δεν θα μπορέσει να κρυφτεί κανείς. Εκεί, κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων, θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των κομμάτων. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να κάνω νέα έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν την ιστορικότητα της στιγμής και να ψηφίσουν τα νομοσχέδια. Είναι για μένα δεδομένο ότι αν δεν επιτευχθεί η μεταρρύθμιση, αυτό που θα πληγεί περισσότερο απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον Κύπριο πολίτη. Είναι κρίμα για τον ψύλλο να κάψουμε το πάπλωμα. Όλοι θα πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα ωριμότητα και να άρουν τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, προκειμένου ο Κύπριος ασθενής να λάβει αυτό που του αξίζει ως Ευρωπαίος πολίτης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy