Η άλλη όψη των στοιχείων για την απασχόληση

Του Κωσταντίνου Ζαχαρίου

Η μείωση του αριθμού των ανέργων στις 42.526 κατά το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 44.965 κατά το προηγούμενο τρίμηνο, είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η άλλη είναι ότι το εργατικό δυναμικό της Κύπρου παραμένει σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την εποχή πριν από το μνημόνιο. Το δεύτερο τρίμηνο το εργατικό δυναμικό ανήλθε στα 427.042 άτομα, σε σχέση με 437.175 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι είναι κατά 10.133 λιγότεροι, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι που έφυγαν μετανάστες τα προηγούμενα χρόνια δεν επέστρεψαν πίσω και πολύ πιθανόν να μην επιστρέψουν ποτέ. Επίσης η μείωση της ανεργίας δεν σχετίζεται με τη δημιουργία μόνιμων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αντίθετα οι υπάλληλοι σε προσωρινή απασχόληση ανήλθαν στους 56.048, σε σύγκριση με 53.221 το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 2.439 άτομα, αλλά από την άλλη οι υπάλληλοι σε προσωρινή απασχόληση αυξήθηκαν κατά 2.827 άτομα. Τουτέστιν η μείωση της ανεργίας είναι περισσότερο τεχνική παρά ουσιαστική.

Ακόμη, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν στις 174.276 το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με 179.257 το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που επίσης είναι αρνητικό και δείχνει ότι επήλθε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Επιπρόσθετα 263.006 πρόσωπα βρίσκονται στην αδράνεια. Η αύξηση των εργαζόμενων σε προσωρινή απασχόληση και η μείωση των ωρών εργασίας σημαίνει ότι μειώνεται περαιτέρω το εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη συνέχεια με τη μείωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και την αύξηση των νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως το στεγαστικό τους δάνειο.

Σημειώνεται επίσης ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής σχεδόν έξι στους δέκα παραμένουν άνεργοι για περίοδο πέραν των έξι μηνών (25.024 από τους 42.526). Μάλιστα περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (42.526 ήτοι 43,8%) είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης 33.732 (σχεδόν οκτώ στους δέκα) είναι μεταξύ 25-65 ετών, και προφανώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν οικογένεια, πολλοί και παιδιά. Συμπέρασμα: Η μείωση της ανεργίας είναι θετική, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της ανεργίας δεν συνοδεύεται με τη δημιουργία μόνιμων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Αντίθετα παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Η κυβέρνηση προωθεί και ενθαρρύνει τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες κατά κανόνα εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy