Οι ευθύνες μας για τους αλλοδαπούς «δούλους»!

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το νέο περιστατικό με την περίπτωση του νεογνού που βρέθηκε νεκρό μέσα σε νάιλον τσάντα στο χώρο όπου διαμένει νεαρή αλλοδαπή πρέπει επιτέλους να απασχολήσει πολύ σοβαρά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Όπως όλα δείχνουν, μάνα του παιδιού είναι η εν λόγω αλλοδαπή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και η οποία τελεί υπό κράτηση από την Αστυνομία η οποία αναμένει να συνέλθει και να είναι σε θέση να δώσει κατάθεση. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις. Τραγικές από πολλές απόψεις. Από τη μια είναι το ίδιο το παιδί που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να γεννηθεί κανονικά και να ζήσει, και από την άλλη είναι οι ίδιες οι γυναίκες-μάνες που βιώνουν αυτές τις καταστάσεις.

Και μπορεί αυτές οι γυναίκες να έχουν ευθύνη για το ότι το παιδί που γέννησαν κατέληξε νεκρό και κρυμμένο σε μια σακούλα ή στα σκουπίδια (είχαμε και τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν), όμως ανάλογη η και μεγαλύτερη ευθύνη έχουν και οι εργοδότες αυτών των γυναικών που σε αρκετές περιπτώσεις τις αντιμετωπίζουν ρατσιστικά, σαν κατώτερα όντα και κατ’ επέκταση τις κρατούν κάτω από συνθήκες τρόμου και απαγορεύσεων και δεν τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται όπως όλοι οι άνθρωποι.

Αυτές οι γυναίκες, όπως και οι άντρες, υπήκοοι τρίτων χωρών (όπως ρατσιστικά νομιμοποιήθηκε να τους αποκαλούμε), έφυγαν από την πατρίδα τους αναζητώντας ένα ξερό μεροκάματο στον τόπο μας, είτε εργαζόμενες στα χωράφια μας είτε σαν φροντίστριες ηλικιωμένων ή οικιακοί βοηθοί (κάποιοι ηλίθιοι εδώ στην Κύπρο, κάποιες ανόητες «μαντάμες», χρησιμοποιούν και τον μεσαιωνικό όρο «υπηρέτρια» ή ακόμα και «δούλα»). Εργοδοτούμε αυτούς τους ανθρώπους σε δουλειές που η δική μας ανόητη υπεροψία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε. Και μας κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τις δουλειές μας όπως τις θέλουμε και το μόνο «ευχαριστώ» που λέμε είναι με την καταβολή του μικρού μισθού τους. Τίποτε περισσότερο. Ούτε νοιαζόμαστε για τις όποιες άλλες, ανθρώπινες ανάγκες και δικαιώματα αυτών των πλασμάτων.

«Εργοδότης έδιωξε την οικιακή βοηθό γιατί είχε κάποια σχέση και έμεινε έγκυος… και δεν δέχτηκε με τίποτε να γεννήσει η γυναίκα αλλά την έστειλε πίσω στην πατρίδα της…», άκουσα να αποκαλύπτει μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή γνωστός γυναικολόγος. Αυτό τα λέει όλα και δίνει προφανώς απαντήσεις σε πολλά «πώς» και «γιατί» που προκύπτουν κάθε φορά που γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπως αυτό το τελευταίο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy