Η έκθεση Γκουτέρες αναιρεί το αφήγημα Αναστασιάδη

190

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Γιατί ο Πρόεδρος δεν αντέδρασε για το περιεχόμενο της έκθεσης;

Δαπίστωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είναι ότι η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που κυκλοφόρησε και επίσημα, συγκρούεται με το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη ως προς το τι διαδραματίστηκε στο Κραν Μοντανά. Το Προεδρικό υποστηρίζει ότι ο λόγος της αποτυχίας στην Ελβετία ήταν η εμμονή της Τουρκίας σε εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, παραμονή στρατευμάτων, ακόμη και σε στρατιωτική βάση. Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχεται, στο Κραν Μοντανά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Βρετανία και φυσικά η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία είχαν την ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση ότι η Συνθήκη Εγγύησης και τα επεμβατικά δικαιώματα θα καταργούνταν από την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού. Επισημαίνοντας τα πιο πάνω από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε προχθές, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπέδειξε χθες ότι:

«Αν το αφήγημα του Προέδρου ευσταθούσε, το λιγότερο που θα έκανε ο Γ.Γ. στην έκθεσή του θα ήταν να καταδείξει μέσα από την περιγραφή των γεγονότων ότι η αιτία της αποτυχίας ήταν η τουρκική στάση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά, αντίθετα, αναφέρει ότι μέσα από την σε βάθος εμπλοκή του με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στο Κραν Μοντανά μπόρεσε να δει ότι όλες είχαν έρθει στην Ελβετία δεσμευμένες να εξεύρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις». Συνεχίζει μάλιστα υπογραμμίζοντας ότι κατά τις εμπιστευτικές του διμερείς επαφές «οι βασικές θέσεις και ενδείξεις για τα πιθανά ανοίγματα της κάθε πλευράς τέθηκαν ενώπιόν του από τις σχετικές πλευρές, ειδικότερα στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων». Ετσι, «ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πήγε στο δείπνο με την εκτίμηση ότι υπήρχε ευρεία συναντίληψη για στρατηγική συμφωνία. Εκεί προχώρησε και στην υποβολή του άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, το οποίο διέψευσε τις όποιες ανησυχίες για αντικατάσταση των εγγυήσεων μέσα από ένα άλλο σχήμα».

«Ιστορικό βήμα…»

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στο θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις η πρόοδος που έχει καταγραφεί συνιστά ένα ιστορικό βήμα. Κι εδώ εδράζει τη συνολική του εκτίμηση ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού, πόσω μάλλον που κατά την άποψή του και οι βασικές παράμετροι της λύσης ήταν ουσιαστικά λυμένες. «Είναι, λοιπόν, προφανές ότι όσα ο Γ.Γ. καταγράφει και διαπιστώνει συγκρούονται με το αφήγημα Αναστασιάδη για όσα έγινα στο Κραν Μοντανά. Και είναι άξιον απορίας γιατί ο Πρόεδρος δεν αντέδρασε για το περιεχόμενο της Έκθεσης. Περαιτέρω ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «ο Γ.Γ. δεν μένει στις διαπιστώσεις, αλλά καταγράφει και το τι αναμένει από τις δύο πλευρές προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με μια «διαδικασία που να έχει νόημα»: Δηλώνει ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει αν «οι πλευρές από κοινού αποφασίσουν να εμπλακούν σε μια διαδικασία με την απαραίτητη πολιτική βούληση για τη στρατηγική συμφωνία που αναδυόταν στο Κραν Μοντανά» και «τις ενθαρρύνει να εξεύρουν τρόπους για να διατηρηθεί ο όγκος εργασίας που δημιουργήθηκε καθ’ όλη τη διαδικασία με τη μορφή των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που επισωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων» μέσα από την «πακετοποίηση συγκεκριμένων βασικών θεμάτων». Δυστυχώς, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση της Ν. Υόρκης, καμιά από τις δύο πλευρές ήταν έτοιμη να προχωρήσει όπως προτείνει ο Γ.Γ. Και υπό αυτές τις περιστάσεις καμία νέα πρωτοβουλία  μπορεί να αναμένεται, υποδεικνύει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, τονίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν αρνητικές εξελίξεις είναι η επανέναρξη μιας ουσιαστικής και διεξοδικής διαπραγμάτευσης με τον τρόπο που εισηγείται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.  Καλούνται ταυτόχρονα οι πολίτες να απαντήσουν κατά πόσο ο κ. Αναστασιάδης μπορεί και θέλει να διαπραγματευτεί τη λύση του Κυπριακού με προσήλωση σε αρχές και μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο.

 

 

 

Επιτελείο Στ. Μαλά: Άλλα  ο κ. Αναστασιάδης και άλλα καταγράφει στην έκθεσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Το επιτελείο του κ. Σταύρου Μαλά, ο οποίος θα δώσει σήμερα διάσκεψη Τύπου για την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι άλλο είναι το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με το Κραν Μοντανά και άλλα καταγράφει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του.

Από τη μια ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι ο λόγος της αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ήταν η στείρα επιμονή της Τουρκίας σε συνέχιση της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη ο Γ.Γ. στην έκθεσή του, που κυκλοφόρησε και επίσημα, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει αυτό το αφήγημα.

Όπως επισημαίνει το επιτελείο στην ανακοίνωσή του «ο Γ.Γ. αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πήγε στο Κραν Μοντανά δεσμευμένη να εξεύρει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και ότι υπήρξε στρατηγική συναντίληψη στα θέματα ασφάλειας-εγγυήσεων.

Με αυτή την αντίληψη πήγε και στο δείπνο, εκτιμώντας ότι στο θέμα αυτό είχε γίνει ένα ιστορικό βήμα».

Ως εκ των πιο πάνω το επιτελείο καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει μια εξήγηση στους πολίτες για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Καλείται ουσιαστικά να εξηγήσει στους πολίτες γιατί άλλα λέει ο ίδιος και εντελώς διαφορετικά ο Γ.Γ. για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά.

Και βέβαια, καταλήγει η ανακοίνωση, καλείται να πει τι προτίθεται να πράξει.

 

Στ. Ντουζαρίκ:  Δεν εξυπηρετεί  το παιχνίδι  επίρριψης ευθυνών

Παίζοντας το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν εξυπηρετείται κανένας σκοπός, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ σε σχέση με τη μη αναφορά στην έκθεση του κ. Γκουτέρες στην τουρκική άρνηση για απόσυρση στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατί στην έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ για το Κυπριακό, που κυκλοφόρησε και επίσημα χθες ως δημόσιο έγγραφο του οργανισμού, δεν υπάρχει αναφορά στην τουρκική άρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις της, αποτρέποντας τη λύση, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «παίζοντας το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν εξυπηρετείται κανένας σκοπός».

Όπως είπε, «ο ΓΓ αναμενόταν να υποβάλει προς το Σ.Α. μία όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένη έκθεση. Έχει επίσης την ευθύνη να διατηρήσει την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, τις συζητήσεις που έγιναν και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τα μέρη».

Ο κ. Ντουζαρίκ πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «ενθάρρυνε τις πλευρές κι όλους τους εμπλεκόμενους όπως μη εμπλακούν σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Η έκθεση αντανακλά την προσέγγιση αυτή και το επίπεδο λεπτομερειών που υπάρχει σ’ αυτήν είναι ακριβώς ό,τι είναι σχετικό με παρόμοια έκθεση» κατέληξε.

 

Μπουρτζιού: Με την έκθεση χαλά η ισορροπία στο πλαίσιο Γκουτέρες

Κενά και παραλείψεις βλέπει η τ/κ πλευρά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Το επιχείρημα των Ε/κ να επιρρίψουν όλη την ευθύνη για την κατάρρευση της Διάσκεψης (για την Κύπρο) στην τουρκική πλευρά, δίδοντας έμφαση μόνο στη διάσταση της ασφάλειας και εγγυήσεων, καταρρίπτεται για ακόμη μια φορά από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που καταγράφει ξεκάθαρα τι πραγματικά συνέβη σε όλα τα κεφάλαια στα παράλληλα τραπέζια της Διάσκεψης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού θεωρεί θετικό ότι αξιολογείται θετικά από τον ΓΓ η προσέγγιση του Τ/κ ηγέτη πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν με τις παλιές μεθόδους, αλλά με μια προσέγγιση πακέτου. Στην έκθεση, προσθέτει, δεν αντικατοπτρίζεται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως δόθηκε γραπτώς στις πλευρές στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και με αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, υπάρχουν παραλείψεις και διαφοροποιήσεις στις φράσεις που χρησιμοποιούνται και η ισορροπία που έθεσε ο κ. Γκουτέρες με το πλαίσιό του χαλάει. Λόγω της αναποφασιστικότητας της ε/κ πλευράς δεν οριστικοποιήθηκαν τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας, «ένας από τους σημαντικούς όρους του πλαισίου που υπέβαλε ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά, ούτε και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στους ομοσπονδιακούς θεσμούς με τη λήψη αποφάσεων με την αρχή της ’’τουλάχιστον μιας θετικής ψήφου’’». Κατόπιν, συνεχίζει ο κ. Μπουρτζιού, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην αρχή της λήψης αποφάσεων με αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ).

Ενώ τα πράγματα έχουν έτσι, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, αυτή η αρνητική στάση της ε/κ πλευράς δεν έχει αντικατοπτριστεί με ξεκάθαρο τρόπο στην έκθεση του ΓΓ και θεωρεί λάθος την εντύπωση που δίδεται στην εν λόγω έκθεση ότι σχεδόν υπήρξε συμφωνία στα θέματα της ομοσπονδιακής διοίκησης και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Παρόμοια, αναφέρει, είναι και η εικόνα που δίδεται στα θέματα των «ανεξάρτητων αξιωματούχων» και της «ομοσπονδιακής δημόσιας υπηρεσίας» όπου, κατά τον Μπαρίς Μπουρτζιού, παρά την προηγούμενη γενική συναντίληψη η ε/κ πλευρά παρεμπόδισε με νέους όρους και προτάσεις τη σύγκλιση. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, δεν αποδέχθηκε ούτε το πλαίσιο που είχε θέσει στο περιουσιακό ο ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο αυτό και ούτε αυτό δυστυχώς περιλαμβάνεται στην έκθεσή του. Πρόσθεσε ότι κάποιες αναφορές στην έκθεση του κ. Γκουτέρες διαφοροποιούνται από τον αρχικό πλαίσιο που δόθηκε στο Κραν Μοντανά. Στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού, γίνεται σαφές ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης. «Αυτό είναι σωστό, αλλά είναι η ε/κ πλευρά που δεν μπόρεσε να δείξει πολιτική βούληση».

Θεωρεί επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης έδειξε σε όλες τις φάσεις πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και γι’ αυτό πιστεύει ότι είναι αδικία το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζεται στην έκθεση Γκουτέρες ποια ήταν η πλευρά που δεν είχε πολιτική βούληση και εξαιτίας της χάθηκε αυτή η ευκαιρία και η ευθύνη μοιράζεται και στις δύο πλευρές. Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρεται επίσης σε ελλείψεις στη διαδικασία πριν και μετά το Κραν Μοντανά, με παράδειγμα το Μοντ Πελεράν 1 και τη Διάσκεψη της Γενεύης.