Η φτώχεια είναι γένους θηλυκού

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Κάτι περισσότερο από απογοητευτικά είναι τα δεδομένα όπως καταγράφονται μέσα από την τελευταία Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων.

Το όλο θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου και αποφασίστηκε όπως τα ευρήματα που αφορούν τη χώρα μας συζητηθούν κατά κεφάλαιο ξεχωριστά.

Την ίδια ώρα επισημάνθηκε ότι τέτοιες εκθέσεις αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, αφού από τη στιγμή που δεν μπορούμε ως χώρα να τις διεξάγουμε μόνοι μας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την όλη κατάσταση.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι τα ποσοστά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων βρίσκονται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η Κύπρος παίρνει 48 μονάδες από τις 100 στην ισότητα των φύλων, ποσοστό το οποίο ακουμπά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το ποσοστό που καταγράφεται για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ μικρό, αφού μόλις που φθάνει το 16,9 από μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 100. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι στην Κύπρο ποσοστό 23% των γυναικών και 20% των ανδρών κατά τα έτη 2007-2014 ζούσαν στα όρια κινδύνου της φτώχειας.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι ένα ποσοστό του 38% καταγράφει τη φτώχεια ανάμεσα στις μονογονεϊκές οικογένειες, με τη χώρα μας να έχει την αρνητική αυτή πρωτιά ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Σε σχέση με τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας η Κύπρος παραχωρεί μόνο 21,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 27,5%, και κατέχει τη 16η θέση.

Παράλληλα μεγάλο χάσμα υπάρχει και μεταξύ των συντάξεων ανδρών – γυναικών και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το 75% των γυναικών βρίσκονταν σε μη πληρωμένη απασχόληση.

Επίσης μια άλλη αρνητική παράμετρος είναι το γεγονός ότι η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.

Όπως προκύπτει στην Κύπρο, το 32,7% των Κύπριων γυναικών δεν εργάζεται. Επίσης, δεν εργάζεται το 25,1% των μεταναστριών.

Άνεργο στην Κύπρο είναι το 28,1% των Ευρωπαίων γυναικών που ζουν στο νησί, καθώς και το 22,5% των γυναικών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Το ποσοστό των ανδρών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην Κύπρο είναι 22,4% για τους Κύπριους και 16,0% για τους πολίτες άλλων χωρών.

Ο μέσος όρος ανενεργών γυναικών στην ΕΕ είναι 32,9% και 22,2% για τους άνδρες. Στον γενικό πληθυσμό ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 22,4% για τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ για την Κύπρο το ποσοστό ανενεργών Ευρωπαίων πολιτών φθάνει το 21,7%.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy