Η ισότητα χρειάζεται πράξεις…

Της Μαρίνας Κουμάστα

Έχει η γυναίκα τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία της Κύπρου; Η απάντηση, αρνητική. Έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια για την ισοτιμία των δύο φύλων; H απάντηση, και σε αυτό το ερώτημα, επίσης αρνητική.

Μήπως όμως αναμέναμε κάτι περισσότερο; Και πάλι, αρνητική η απάντηση. Hχεί ωσάν να ήταν χθες στα αυτιά μας η δήλωση προεκλογικά (αν η μνήμη μου δεν με απατά ως προς το χρόνο) του κ. Νίκου Αναστασιάδη σε συγκέντρωση των γυναικών του κόμματός του ότι «δεν είναι μόνο οι άντρες που σκέφτονται, είναι και οι γυναίκες!».

Στα πέντε σχεδόν χρόνια που ακολούθησαν από τότε, τα βήματα που έγιναν για την αναγνώριση των δύο φύλων στην Κύπρο ήταν πολύ μικρά και αυτά τα βήματα έγιναν ύστερα από πιέσεις και επικρίσεις που δέχθηκε. Διόρισε, έτσι, μία γυναίκα στο Υπουργικό του Συμβούλιο και άλλες -λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός μας χεριού- σε κάποιους θεσμούς και αξιώματα. Και «καθάρισε» από το θέμα γυναίκα στην πολιτική ζωή.

Όσο για τη γυναίκα γενικότερα, τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη είναι φτωχά. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία στερείται η γυναίκα εργαζόμενη, η μάνα, η άνεργη, η «άγνωστη» ηρωίδα της ζωής και της καθημερινότητας. Η γυναίκα που έχει μετατρέψει τη ζωή της σε έναν διαρκή αγώνα, που σε καθημερινή βάση κάνει υπολογισμούς για τα προς το ζην. H συνταξιούχος γυναίκα, που με την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνει δεν μπορεί καν να αναζητήσει αξιοπρεπή περίθαλψη υγείας…

Η γυναίκα που παρ’ όλες τις εκκωφαντικές και βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνώτων δεν βλέπει κανένα οικονομικό θαύμα να συντελείται. Βιώνει αυτό το οποίο ζει. Και ζει αυτό το οποίο βιώνει… Κάπως έτσι έμαθε να ξεχωρίζει τα «θα» από τις πραγματικές προθέσεις. Να αντιλαμβάνεται και να ξεχωρίζει πότε κάποιες δηλώσεις γίνονται για το θεαθήναι και πότε αυτές έχουν ουσία και περιεχόμενο. Σκέφτεται, ναι, κύριε Αναστασιάδη, έντονα μάλιστα. Ώριμα και συγκροτημένα.

Ο Σταύρος Μαλάς προσφάτως ανήγγειλε τις θέσεις του για την ισότητα των φύλων. Πρώτο -και κεντρικό- ζήτημα, για τον Σταύρο Μαλά, αποτελεί η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Ως δεύτερο πυλώνα θέτει την ισότητα στην εργασία με την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την ίση αμοιβή. Τρίτο ζήτημα για τον υποψήφιο Πρόεδρο αποτελεί η προστασία της μητρότητας. Τέταρτο η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, και πέμπτο η αναγνώριση των μονογονιών ως μια νέα μορφή οικογένειας, η οποία έχει ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες.

Έκτος πυλώνας του προγράμματος του Σταύρου Μαλά, η υγεία των γυναικών. Έβδομος, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας, η κατοχύρωση -με άλλα λόγια- του δικαιώματος της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της, με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, όπως προνοεί η πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή. Ο όγδοος πυλώνας της πολιτικής του Σταύρου Μαλά για τις γυναίκες είναι η καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεοτύπων που συνεχίζουν να υπάρχουν στα μυαλά της κοινωνίας μας, σε σχέση με το ρόλο και τις δυνατότητες της γυναίκας.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις γυναίκες. Για πολιτική βγαλμένη μέσα από τα πιστεύω ενός υποψηφίου που, αν υποστηριχθεί με την ψήφο των πολιτών, θα δώσει στη γυναίκα τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει. Η ισότητα, για να γίνει πράξη και βίωμα, χρειάζεται πράξεις…

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy