Οι Ισραηλινοί τα όπλα, οι Παλαιστίνιοι το θάρρος

155

Της Μαρίας Φράγκου

Εκείνοι έχουν τα όπλα, αυτοί έχουν το θάρρος. Εκείνοι έχουν τη δύναμη, αυτοί έχουν τη θέληση. Εκείνοι είναι οι κατακτητές κι αυτοί οι κατακτημένοι. Όχι, όμως, οι παραδομένοι. Τόσο φοβούνται οι ισχυροί τους ανίσχυρους, των οποίων η τρομοκρατία θερίζει αμάχους. Επιβάλλουν τη δύναμή τους διά της βίας σε παιδιά κι εφήβους, γυναίκες και άρρωστους, ανθρώπους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Και στις σφαίρες των ισχυρών, οι ανίσχυροι απαντούν με πέτρες ή σφίγγουν τη γροθιά και απαντούν με τη δύναμη της ψυχής τους, απαιτώντας δικαιοσύνη.

Στη Γάζα και αλλού στα παλαιστινιακά εδάφη η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη, όταν ένας ρατσιστής κι επικίνδυνος για την ανθρωπότητα πλανητάρχης ενήργησε καταπατώντας το δίκαιο και τη δικαιοσύνη.

Στα παλαιστινιακά εδάφη οι άνθρωποι έμαθαν να αγωνίζονται. Και να μην φοβούνται το θάνατο. Πότε οι βόμβες των Ισραηλινών ξεκληρίζουν οικογένειες, πότε σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες και πότε σκοτώνουν ακόμα πιο… επικίνδυνους για την ασφάλειά τους. Σκοτώνουν ανάπηρους, ανθρώπους σε τροχοκάθισμα, ανθρώπους που με τα λόγια τους χαστουκίζουν τον κατακτητή και την αδικία, ξεμπροστιάζουν τα συμφέροντα των δυνατών που τίθενται πάνω από κάθε ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Ο 29χρονος Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια ήταν επικίνδυνος για το κράτος του Ισραήλ. Και ήταν επικίνδυνος γιατί η παρουσία και η μαχητικότητά του, αν και σε ένα τροχοκάθισμα, μαρτυρούσε την κατοχή και πρόσβαλλε τον κατακτητή. Ο Ιμπραήμ και ο κάθε Ιμπραήμ συμβόλιζε και συμβολίζει την αντίσταση των Παλαιστινίων, τον αγώνα τους για να έχουν δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Κι έστελνε σε κάθε γωνιά της γης το μήνυμα πως ο λαός της Παλαιστίνης χρειάζεται την αλληλεγγύη μας.

Το αίμα του Ιμπραήμ από την περασμένη Παρασκευή «κυλά και μετατρέπεται στην επόμενη γενιά αντίστασης των Παλαιστινίων…». Έτσι είδε ο Λατούφ, ο παγκόσμια γνωστός Βραζιλιάνος σκιτσογράφος, τη δολοφονία του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Ιμπραχίμ από τον ισραηλινό στρατό και «μίλησε» για άλλη μια φορά σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπυκνώνοντας το δράμα των Παλαιστινίων σε ένα σκίτσο.

Οι εικόνες από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ είναι το ίδιο θλιβερές, το ίδιο τραγικές εδώ και χρόνια. Η θηριωδία δεν θα σταματήσει, αν η ανοχή δεν σταματήσει κι αν η ζυγαριά συνεχίζει να γέρνει προς τη μια πλευρά.