Η κυβέρνηση και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα, με την κάθοδο των εξειδικευμένων εταιρειών από το εξωτερικό, αλλά και τα σχέδια των τραπεζών για πωλήσεις μεγάλων πακέτων δανείων και ακινήτων. Που σημαίνει ότι θα σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Πολιτεία για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης; Το ερώτημα αφορά κυρίως την κυβέρνηση αφενός επειδή είναι η εκτελεστική εξουσία και αφετέρου επειδή τα κόμματα πρότειναν διάφορες λύσεις όπως η νομοθετική κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας και η σύσταση κρατικής εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Οι τράπεζες ενεργούν με βάση τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Ωστόσο η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα, αφού οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση και τη διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υψηλά επίπεδα, παραμένουν προβληματικοί.

Για παράδειγμα με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στις 29.847. Μάλιστα σχεδόν οι μισοί 13.343 είναι άνεργοι για περίοδο πέραν του ενός έτους.

Επίσης οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, αφού με βάση τα στοιχεία οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων ανήλθαν στα 1.825 ευρώ την ώρα που το τέταρτο τρίμηνο του 2012 πριν την κρίση ήταν 2.296 ευρώ. Ακόμη παρά τη μείωση στα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, αυτά παραμένουν πολύ υψηλά.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανέρχεται στην Κύπρο στο 2,82% την ίδια ώρα που στην ευρωζώνη ανέρχεται μόλις στο 1,87%. Δηλαδή σχεδόν 100 μονάδες πιο κάτω. Επίσης το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται στην Κύπρο στο 3,99% την ίδια ώρα που στην ευρωζώνη ανέρχεται μόλις στο 1,76%. Δηλαδή περισσότερες από 200 μονάδες πιο κάτω.

Οι τράπεζες λογοδοτούν στην Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή και στους μετόχους τους, που ζητούν κέρδη. Από την άλλη η κυβέρνηση λογοδοτεί στην κοινωνία που πέρασε τα πάνδεινα το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Οι τράπεζες οφείλουν να επιδείξουν κοινωνικό πρόσωπο, αφού όταν οι ίδιες αντιμετώπιζαν προβλήματα, τις στήριξε η κοινωνία με μεγάλες θυσίες. Αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα, αφού οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία παραμένουν δύσκολες και πολύ πιθανόν πολλοί δανειολήπτες να βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το επόμενο διάστημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy