Οι νέοι αναζητούν διέξοδο από την αδράνεια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναδεικνύουν για άλλη μία φορά τα προβλήματα των νέων. Όπως δείχνουν, σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους (20-24 ετών) στην Κύπρο βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια, αφού δεν εντάσσεται ούτε στην απασχόληση, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση («neither in employment nor in education or training NEET»). Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, αφού το ποσοστό των νέων σε αδράνεια ανήλθε το 2016 στο 22,7% σε σύγκριση με 13,7% το 2006.

Από προηγούμενη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου προκύπτει επίσης ότι 19.408 νέοι (25-29 ετών) είναι άνεργοι. Μάλιστα περισσότεροι από τους μισούς είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (10.207).

Τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τους εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς των 500 – 600 ευρώ το μήνα που προσφέρονται πλέον στους νέους, είναι οι βασικοί λόγοι που πολλοί από αυτούς οδηγούνται πλέον στην αδράνεια. Δεν είναι τεμπέληδες. Άλλωστε ο κυπριακός λαός στο σύνολό του φημίζεται για την εργατικότητά του. Οι νέοι αναζητούν διέξοδο από την αδράνεια, αλλά συνεχώς βρίσκουν κλειστές πόρτες.

Στη Βρετανία υπάρχει μία παροιμία που λέει ότι «ένα αδρανές μυαλό είναι το εργαστήρι του διαβόλου» (αγγλιστί: An idle hands are the devil’s workshop).

Στην περίπτωση της Κύπρου τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά, αφού η μη συμμετοχή των νέων στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, επί του παρόντος εκφράζεται με αδράνεια. Όχι από επιλογή αλλά ως μορφή αντίδρασης. Είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία και ειδικότερα προς την πολιτεία, ότι οι νέοι αναζητούν διέξοδο από την αδράνεια. Δεν επιθυμούν να μετατραπούν σε ένα πιόνι στο εργαστήρι του διαβόλου. Θέλουν να είναι ενεργοί.  Έχουν όραμα για τον τόπο τους. Θέλουν μία πατρίδα ελεύθερη, όπου να υπάρχουν προοπτικές ευημερίας. Γενικά θέλουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Αυτά τα μηνύματα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη η κοινωνία και ειδικότερα η πολιτεία, προτού να είναι αργά. Απαιτείται δράση και μάλιστα άμεσα. Όχι με κούφιες υποσχέσεις του παρελθόντος, αλλά με πραγματική δράση που να δίνει διέξοδο στους νέους. Δράση που να οδηγεί στον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy