«Οι όροι εντολής αποφασίζονται από τον Γ. Εισαγγελέα»

Αιχμηρή απάντηση Κληρίδη στον ΠτΔ που επιχείρησε να θέσει όρια στην έρευνα.

 

«Τα ονόματα των μελών της (Ερευνητικής) Επιτροπής όσο και οι όροι εντολής της και τα άλλα στοιχεία, αποφασίζονται από τον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργικό Συμβούλιο», διεμήνυσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, απαντώντας ουσιαστικά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επιχείρησε να θέσει όρια όσον αφορά στην έρευνα για τη Συνεργατική, αλλά και να υποδείξει με ποιους θα συνεργαστεί η Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε την Τετάρτη να θέσει όρια καταθέτοντας εισήγηση όπως η έρευνα καλύψει πέντε πτυχές του θέματος: Τους λόγους για τους οποίους η Συνεργατική παρέμεινε εκτός της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας πριν το 2013, γιατί και πώς οδηγήθηκε στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης το 2013, πότε και κάτω από ποιους όρους και με ποιες διασφαλίσεις παραχωρήθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,49 δισ. ευρώ, τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» και μέλη της διοίκησης και διευθυντικά στελέχη του Συνεργατισμού, και τη γενική διαχείριση και τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Συνεργατισμού.

Επίσης εισηγήθηκε να χρησιμοποιηθούν ξένοι εμπειρογνώμονες. Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να αφήσει εκτός την περίοδο μετά το 2013, κατά την οποία η διαχείριση της ΣΚΤ βρισκόταν κάτω από την ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις με το διαγωνισμό ο οποίος οδήγησε στο τέλος εποχής για τη Συνεργατική.

Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης -απαντώντας ουσιαστικά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη- υπέδειξε χθες δύο σημεία: Πρώτον ότι η νομοθεσία περί Ερευνητικών Επιτροπών προνοεί ότι «εφόσον διαφαίνεται ότι στα υπό διερεύνηση ζητήματα εμπλέκεται το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή Υπουργοί, το μόνο όργανο το οποίο έχει εξουσία να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με Διάταγμά του, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από το Υπουργικό Συμβούλιο». Και δεύτερον ότι «τόσο τα ονόματα των μελών της Επιτροπής όσο και οι όροι εντολής της και τα άλλα στοιχεία, τα οποία απαιτείται όπως περιληφθούν στο Διάταγμα, αποφασίζονται από τον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργικό Συμβούλιο».

Μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι «η έρευνα που ζητά η Κυβέρνηση είναι για το τι έχει προηγηθεί και για το τι έπεται». Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιχείρησε και πάλι να θέσει όρια λέγοντας ότι, «το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί» είναι πότε και πώς δόθηκαν τα δάνεια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα, προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα που πρέπει επίσης να διερευνηθούν μπορούν να κινούνται παράλληλα».

 

Πρόσωπα ηθικού επιπέδου χωρίς σύγκρουση συμφερόντων

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Εισαγγελέας σκιαγράφησε χθες το προφίλ των προσώπων τους οποίους προτίθεται να διορίσει, για την Ερευνητική Επιτροπή. Όπως ανέφερε «πρέπει να κατέχουν τα απαιτούμενα κατάλληλα προσόντα» και «να μην έχουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να είναι πρόσωπα «ανώτατου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου», από τα οποία τουλάχιστον ο ένας να είναι νομομαθής. Ακόμη σημείωσε θα καθοριστούν «με σαφήνεια και ακρίβεια» οι όροι εντολής της Επιτροπής.

«Για υλοποίηση των ανωτέρω έχει αρχίσει σχετική προεργασία, η οποία αποσκοπεί στη διεξαγωγή της έρευνας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ώστε να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα δημοσιοποιηθούν», καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας.

 

Βουλή καλεί Χ. Γεωργιάδη για ενημέρωση περί της συμφωνίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται το θέμα του Συνεργατισμού την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουνίου, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη 28 Ιουνίου, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για να ενημερώσει το Σώμα για τη συμφωνία με την Ελληνική, όπως αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων, μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ.

Εν τω μεταξύ τα κόμματα άσκησαν εκ νέου χθες έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τη διαχείριση του Συνεργατισμού κατά τα τελευταία έξι χρόνια, όσο και για την κατάληξη του διαγωνισμού. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού για τη διάλυση του Συνεργατισμού είναι αυταπόδεικτες. Επίσης έκανε λόγο για «στημένη διαδικασία και κάκιστη συμφωνία», προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες αντί να επιστρέψουν τον Συνεργατισμό στους πολίτες, όπως δεσμεύτηκαν, τον θυσίασαν για να σώσουν την Ελληνική, φορτώνοντας στους φορολογούμενους πολλά δισεκατομμύρια ζημιές. Ακόμη χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την προσπάθεια του ΠτΔ να να παρέμβει στον καθορισμό του πλαισίου της έρευνας. Επίσης το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για «ετεροβαρή» συμφωνία σε βάρος του φορολογούμενου, ενώ υπέδειξε ότι η έρευνα πρέπει να καλύψει την περίοδο πριν το 2013 αλλά και την περίοδο 2013-2018, όταν η διακυβέρνηση Αναστασιάδη τον είχε υπό τον πλήρη έλεγχό της. Ακόμη οι Οικολόγοι επεσήμαναν ότι η ΕΕ ξεσκεπάζει την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα του μεγαλομέτοχου του Συνεργατισμού, δηλαδή της κυβέρνησης.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy