Οι πολίτες δεν θέλουν μισόλογα, αλλά ξεκάθαρες θέσεις

163

Ο Στ. Μαλάς καλεί Αναστασιάδη και Παπαδόπουλο να καταθέσουν εφικτές θέσεις

Σε μια περίοδο που εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του Νίκου Αναστασιάδη η Τουρκία απενοχοποιημένη εδραιώνει τη διχοτόμηση, επιβάλλεται να υπάρχουν ξεκάθαρες και ρεαλιστικές θέσεις για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών, για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τον τόπο και το λαό, διαμηνύει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς.

Το εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά επισημαίνει την ίδια ώρα πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρύβεται και δεν ξεκαθαρίζει αν δέχεται τη θέση ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης.

«Ο κ. Αναστασιάδης θέτει όρους που κι ο ίδιος γνωρίζει ότι θα υποχωρήσει ατάκτως από αυτούς, όπως έκανε και προηγουμένως», προσθέτει και υποδεικνύει πως οι πολίτες δεν θέλουν μισόλογα. Θέλουν ξεκάθαρες και εφικτές θέσεις που να στηρίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού. «Κι αυτές μόνο ο Σταύρος Μαλάς με ειλικρίνεια και παρρησία τις διατυπώνει», υπογραμμίζει.

Άντρος Κυπριανού: Διαμορφώνονται γεγονότα που δυσκολεύουν τη λύση

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά ενισχύονται οι ακραίες ομάδες και στις δύο κοινότητες, δυσκολεύοντας την επόμενη προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς σχετικά στα πλαίσια περιοδείας του στις κοινότητες Ακακίου και Παλιομετόχου, ο Α. Κυπριανού χαρακτήρισε «αρνητικές» τις δηλώσεις που γίνονται και από την ηγεσία της τ/κ κοινότητας και την Τουρκία ιδιαίτερα.

Διαμορφώνουν δεδομένα τα οποία θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της λύσης, εκτίμησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Ο Α. Κυπριανού κάλεσε όλους τους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας να παρουσιάσουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους στον κυπριακό λαό και μίλησε για προεκλογικές μεταμορφώσεις.

«Έχουμε δει τον κ. Αναστασιάδη να μεταμορφώνεται προεκλογικά και να επιχειρεί να κερδίσει, να υποκλέψει λέω εγώ, τις ψήφους των ψηφοφόρων της ακραίας τάσης του ΔΗΣΥ. Και σε αυτή την προεκλογική, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορείς να διακρίνεις μεταξύ των θέσεων του Νίκου Αναστασιάδη και του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο κ. Αναστασιάδης έχει μεταμορφωθεί για ακόμα μια φορά».

Ο Α. Κυπριανού κάλεσε την ίδια ώρα τον Ν. Παπαδόπουλο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. «Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από σοφιστείες.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μπορεί να έλεγε ότι ήθελε λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, αλλά τόνιζε τη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας» είπε και υπενθύμισε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, «που ήταν σημαία για αρκετά από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου» και το μόνο πράγμα που περιείχε ήταν την αναφορά σε λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.

«Καταλαβαίνω τη δυσκολία του κ. Παπαδόπουλου, η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι όσοι τον στηρίζουν είναι ενάντια στη λύση της Ομοσπονδίας, αλλά οφείλει να πει στον κυπριακό λαό τι πραγματικά θέλει», υπογράμμισε.

Ν. Αναστασιάδης: Λύση αποδεκτή και από τους Ε/κ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την προσπάθεια επίτευξης, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, μιας λύσης που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκυπρίους. «Δυστυχώς, παρά την αποφασιστικότητα, παρά τις προσπάθειες, παρά την υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων από δικής μας πλευράς… δυστυχώς η Τουρκία επέμενε στη συνέχιση των εγγυήσεων.

Επέμενε στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων, επέμενε εις την εσαεί παρουσία κατοχικού στρατού, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο που τερμάτισε μια προσπάθεια ύστερα από μια διετία έντονων και επίπονων διαπραγματεύσεων», δήλωσε, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα Κυριάκου Μάτση.

Ζητά από άλλους να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Κι ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιμένει στη θέση πως η συζήτηση για την ονοματολογία της λύσης είναι παραπλανητική, κάλεσε τους Αναστασιάδη και Μαλά να ξεκαθαρίσουν ποιο πλαίσιο λύσης επικαλούνται «και να μην κρύβονται πίσω από ακαδημαϊκές συζητήσεις».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιο είναι αυτό το πλαίσιο λύσης το οποίο επικαλούνται, αν αυτό το πλαίσιο θα περιλαμβάνει την εκ περιτροπής Προεδρία, τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τους έποικους που θα μείνουν όλοι, τους χρήστες που θα παραμείνουν στα σπίτια μας, τα βέτο, την αριθμητική ισότητα, τις μεταβατικές εγγυήσεις, την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων εσαεί μετά τη λύση του Κυπριακού», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο ΔΗΣΥ από την άλλη διερωτάται γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν μπορεί να δώσει μιαν απλή και καθαρή απάντηση. «Ουσιαστικά το ερώτημα στον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο είναι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ που το έχει θέσει.

Είναι ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος που είπε καθαρά ότι πρέπει να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε στη βάση του Ο.Η.Ε. Δηλαδή να μη συζητούμε πλέον σύμφωνα με τα ψηφίσματα που προνοούν συμφωνία για ”δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία”.

Εάν παραμένει προσηλωμένος στην πολιτική του κόμματός του και στη γραμμή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, που έκανε ο ίδιος ο πατέρας του, μ. Τ. Παπαδόπουλος –και ακολούθησαν και οι επόμενοι πρόεδροι- θα μπορούσε να απαντήσει καθαρά», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρομου.