Η πραγματική οικονομία και τα κόκκινα δάνεια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Σφίγγουν και άλλο τα λουριά για τους δανειολήπτες, αφού η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει νέα οδηγία για να πιέσει περισσότερο τις τράπεζες για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες προχωρούν σε ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε οίκους από το εξωτερικό και εξετάζουν και πώληση δανείων.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των εργαζομένων ανήλθε στις 395.528.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (377.133) υπήρξε αύξηση. Ωστόσο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 πριν την κρίση (399.621) ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει σε πιο χαμηλά επίπεδα. Επίσης οι ώρες εργασίας ανήλθαν στις 179.627.435.000, σε σύγκριση με 186.564.229.000 το 2012. Δηλαδή είναι μειωμένες.

Ακόμη οι μέσες μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων ανήλθαν στα 1.825 ευρώ (μικτά) σε σύγκριση με 2.296 ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (πριν το μνημόνιο). Επιπρόσθετα η αγορά εργασίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Το δεύτερο τρίμηνο υπήρχαν 2.708 κενές θέσεις σε σύγκριση 3.389 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

Επίσης τον Αύγουστο υπήρχαν 31 χιλιάδες εγγεγραμμένοι άνεργοι και περίπου 15 χιλιάδες που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του Υπουργείου Εργασίας. Δηλαδή υπήρχε μία κενή θέση για κάθε 12 εγγεγραμμένους ανέργους περίπου, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι μη εγγεγραμμένοι σημαίνει ότι για κάθε κενή θέση αντιστοιχούν περίπου 17 άνεργοι.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτίθενται να ζητήσουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 25% την επόμενη τριετία. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Κύπρος με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Ενδεικτικά τον Απρίλιο του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 23,158 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 27,328 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014.

Δηλαδή μειώθηκαν κατά 15,3%. Για να καλυφθεί ο στόχος του 25% θα πρέπει στα επόμενα τρία χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειώνονται με διπλάσιο ρυθμό.

Πώς θα γίνει αυτό όταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την εποχή που συνήψαν τα δάνειά τους; Οι εποπτικές αρχές και οι τράπεζες πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις στην κοινωνία θα είναι πολύ δυσάρεστες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy