Η σημερινή κατάθεση χαρτών προδιαγράφει το αύριο

246

Tου Νεόφυτου Νεοφύτου

Στα βαθιά εισέρχονται σήμερα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι σημερινές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί είναι από τις πιο κρίσιμες. Εκτιμάται ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία της αυριανής διεθνούς διάσκεψης, αλλά θα διαφανεί αν θα μπορέσουμε να φθάσουμε ή όχι σε λύση του Κυπριακού.

Αναμένεται σήμερα να κατατεθούν από τις δύο πλευρές οι χάρτες και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για το εδαφικό, το οποίο αναπόφευκτα συνδέεται και με το περιουσιακό.

Η κατάθεση χαρτών συνδέεται άμεσα τόσο με το ποσοστό εδάφους, το οποίο θα επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, όσο και με τις περιοχές που θα επιστραφούν, οι οποίες θα καθορίσουν ουσιαστικά και τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Με την κατάθεση των χαρτών αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η λεγόμενη διασταυρωμένη συζήτηση όλων των εκκρεμούντων και ανοικτών θεμάτων, ιδιαίτερα του περιουσιακού και εδαφικού.

Ισως να οδηγηθούμε σε ένα πάρε – δώσε με άλλα ανοικτά θέματα με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις για όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Σημερινή πρόοδος θα δικαιολογεί και τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έχει συμφωνηθεί θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, οπότε δεν αποκλείεται μετάβαση των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Αυτό από μόνο του θα δώσει νέα δυναμική στις συνομιλίες. Η Τουρκία θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών διλημμάτων σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτυχές, όπως είναι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια.

Η Τουρκία θα κληθεί να τοποθετηθεί πλέον έμπρακτα και πολιτικά, λαμβάνοντας αποφάσεις για τα σημαντικά αυτά ζητήματα. Θα κριθεί πόσο εποικοδομητική θα είναι η Τουρκία και πόσο θέλει ή όχι τη λύση του Κυπριακού.

Το σημερινό αποτέλεσμα θα προκαθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις αυριανές εξελίξεις, γεγονός που απαιτεί από δικής μας πλευράς συλλογικότητα στους χειρισμούς και αποφάσεις που δεν θα προκαλούν προβλήματα, αλλά θα δημιουργούν δυναμική για να φθάσουμε σε λύση στηριγμένη στις συμφωνημένες αρχές, στα πλαίσια του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών και διεθνών αποφάσεων.

Νεόφυτος Νεοφύτου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864523, Φαξ: +357 22332205 e: f.neofytou@dialogos.com.cy