Η ΣΚΤ στη δίνη των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Συνεργατισμό είναι ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποίησε για την προώθηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αντί να τον διασώσει όπως προνοούσε η συμφωνία που έγινε μεταξύ των κομμάτων κατά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου από τη Βουλή για τη στήριξη της ΣΚΤ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στις 28 Φεβρουάριου του 2014, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του 1,5 δισ. ευρώ στη ΣΚΤ (και παραμονές των ευρωεκλογών), είπε ότι η συμφωνία «επισημοποιεί τη σταθεροποίηση και πλήρη ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι «η συμφωνία, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της αναδιάρθρωσης και της διαδικασίας των συγχωνεύσεων, μας επιτρέπει πράγματι να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το Συνεργατισμό, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας».

Επίσης στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 (παραμονές των βουλευτικών εκλογών) ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ξανά από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής ότι ο Συνεργατισμός οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «ο ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία».

Ακόμη, στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 (παραμονές των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση) ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τις ίδιες διαβεβαιώσεις. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι: «Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε και θα συζητήσουμε επιλογές προς την κατεύθυνση της επιστροφής του Συνεργατισμού στους πολίτες».

Επιπρόσθετα, την 1η Δεκεμβρίου του 2017 (παραμονές των προεδρικών εκλογών) ο Χ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ».

Ωστόσο όταν τελείωσαν οι εκλογές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κακά μαντάτα. Αντί να τον επιστρέψει στους πολίτες, όπως διαβεβαίωνε πριν τις εκλογές, κρέμασε ταμπέλα πωλείται. Μάλιστα αρχικά η ΣΚΤ ανακοίνωσε ότι έλαβε «σημαντικό αριθμό αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος», αλλά μερικές μέρες μετά ανακοίνωσε ότι δέχτηκε δύο «προτάσεις από ενδιαφερόμενα μέρη», ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι «έλαβε μια αναθεωρημένη πρόταση από την Ελληνική». Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, σε αντίθεση με όλα το προηγούμενο διάστημα που διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά, δήλωσε ότι «υπήρχαν διαχρονικές υστερήσεις και κακή διαχείριση».

Αυτές ήταν οι κρίσιμες πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής το ξήλωμα του Συνεργατισμού και η παράδοση των κερδοφόρων εργασιών του σε άλλη τράπεζα. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον Συνεργατισμό πουλώντας ελπίδα πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά όταν τελείωσαν οι εκλογές τον έβγαλε στο σφυρί.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy