Ιδιωτικοποίηση χωρίς οφέλη για οικονομία και ανάπτυξη

194

Η κυβέρνηση ζητά λευκή επιταγή για πώληση μειοψηφικού πακέτου της CYTA

Λευκή επιταγή για πώληση μειοψηφικού πακέτου της Cyta σε τιμή την οποία θα καθορίσει με διάταγμά του το Υπουργικό Συμβούλιο ζητά η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προνοεί τη σύσταση «διάδοχου εταιρείας» ιδιωτικού δικαίου, στην οποία θα μεταφερθούν οι εμπορικές δραστηριότητες της Cyta.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και ποια θα παραμείνουν στη Cyta. Αντίθετα, όπως αναφέρεται αυτό θα καθοριστεί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών (δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής).

Με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων η διάδοχος εταιρεία θα εκδώσει και θα παραχωρήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία «τέτοιες μετοχές στην εταιρεία αυτή, ως το Υπουργικό Συμβούλιο θα καθορίσει» με σχετικό διάταγμα (ούτε εδώ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής).

Επίσης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα καθορίσει -πάλι με διάταγμα- το χρόνο και τους όρους κάτω από τους οποίους θα παραχωρηθούν οι μετοχές από τη διάδοχο εταιρεία στην Κυπριακή Δημοκρατία (ούτε εδώ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής).

Ακόμη, όπως αναφέρεται οι μετοχές θα «έχουν τέτοια ονομαστική αξία και (θα) εκδίδονται σε τέτοια τιμή υπέρ το άρτιο ως το Υπουργικό Συμβούλιο ήθελε καθορίσει στο διάταγμά» του (όπως και πιο πάνω ούτε εδώ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής).

Μειοψηφικό πακέτο σε ιδιώτη

Το νομοσχέδιο -το οποίο είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση αλλά αναγκάστηκε να το αποσύρει λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από πλευράς κομμάτων και του συνόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων- προνοεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της διαδόχου εταιρείας.

Το υπόλοιπο ποσοστό, όπως αναφέρεται, θα αξιοποιηθεί για προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή.

Χωρίς οφέλη για οικονομία

Σημειώνεται ότι στο ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντίκτυπου και συγκεκριμένα στην ερώτηση κατά πόσο η προτεινόμενη νομοθεσία αφορά ή/και επιφέρει αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι: «Όχι. Δεν αναμένεται πως η διεξαγωγή των εμπορικών δραστηριοτήτων της Cyta από την Εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου θα επηρεάσει τη μακροοικονομική θέση της κυπριακής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της».

Πλεόνασμα 75,22 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή «το καθαρό πλεόνασμα (της Cyta) για το 2016, πριν από τη φορολογία, ήταν 88,16 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 70,13 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Επίσης, το καθαρό πλεόνασμα (μετά τη φορολογία) ανήλθε το 2016 στα 75,22 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 58,77 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ακόμη τα αποθεματικά της Cyta στις 31.12.2016 ήταν 721,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 686,08 εκατ. ευρώ το 2015».

Ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει επίσης ότι το σύνολο των μερισμάτων που καταβλήθηκαν στη Δημοκρατία από το 2002 μέχρι και το 2015 ανήλθε σε 749 εκατ. ευρώ.

Μερίδια αγοράς πέραν του 60%

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντίκτυπου το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, η Cyta έχει μερίδιο αγοράς 60% στην κινητή τηλεφωνία, 76% στη σταθερή τηλεφωνία και 60% στην ευρυζωνική πρόσβαση.

Βροντερό «όχι» από το ΑΚΕΛ, ύποπτη σιωπή από τα κόμματα που αντιδρούσαν στο παρελθόν 

Η επαναφορά της ιδιωτικοποίησης της Cyta προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, που κατήγγειλε τον Αναστασιάδη για «δογματική εμμονή στο ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, ώστε και σ’ αυτή την περίπτωση να εξυπηρετηθούν οι ελάχιστοι προνομιούχοι σε βάρος των πολλών». .

Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, διαμήνυσε ότι «όσο περνά από το δικό μας χέρι» δεν θα περάσει ούτε αυτή τη φορά η πρόταση για ξεπούλημα της Cyta, ρίχνοντας ουσιαστικά το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία έφεραν ενστάσεις παλαιότερα, δεν τοποθετήθηκαν ακόμη επί του νέου νομοσχεδίου. Ο Γ. Λουκαΐδης υπενθύμισε τη γραπτή δέσμευση του Αναστασιάδη πριν πέντε χρόνια ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει τη Cyta και τους άλλους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς.

«Σήμερα, στην εκπνοή της θητείας του και αφού μαζί με το δίδυμο Αβέρωφ Νεοφύτου – Νικόλα Παπαδόπουλου απέτυχαν στον ανίερο στόχο τους, καταθέτει καινούργια πρόταση για ξεπούλημα της Cyta εμμένοντας με μανία στην ιδιωτικοποίηση της πιο κερδοφόρας επιχείρησης στην Κύπρο, κατά τον Γ.Δ. του Υπ. Οικονομικών. Δεν θα περάσουν ούτε και αυτή τη φορά. Όσο τουλάχιστον περνά από το δικό μας χέρι» τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης.

Εργαζόμενοι: Πρόνοιες με ουρά

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες για τους εργαζόμενους, ωστόσο καθορίζει ότι οι επόμενες συλλογικές συμβάσεις θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την ιδιωτικοποιημένη εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση στη Cyta έχει λήξει.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου