Ιερή ελαφρότητα

Της Νίκης Κουλέρμου

Προκλητικός και εριστικός για άλλη μια φορά ο Μακαριότατος. Ο επικεφαλής της εκκλησίας της Κύπρου συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην υπονόμευση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για απαλλαγή από την κατοχή, για απελευθέρωση της πατρίδας μας, για επίτευξη λύσης που θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, των θεσμών, της κοινωνίας και της οικονομίας. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας λέγεται ο στόχος αυτής της προσπάθειας και τη λύση αυτή δεν την εφηύρε αυτή η γενιά. Τη λύση αυτή την κληροδότησε η προηγούμενη γενιά, του ιδίου περιλαμβανομένου, αφού ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος την αποδέχθηκε ως ένα «οδυνηρό συμβιβασμό», πληρώνοντας έτσι το λογαριασμό για το δίδυμο έγκλημα του 1974. Γι’ αυτό ο Μακαριότατος ήταν και προσβλητικός για τη μνήμη του Μακαρίου λέγοντας πως αν ζούσε ακόμη λίγους μήνες «θα απέσυρε την ομοσπονδία»…

Εν ονόματι της μνήμης και της ιστορικότητας του Μακαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δικαιολογείται γιατί δεν θέλει λύση ομοσπονδίας, υπονοώντας ότι αυτή θα είναι κακή λύση! Αντί «ανακωχής» που ζήτησε από όλους τους αρνητές της λύσης ο Μακαριότατος επιμένει να υποδαυλίζει την αντιπαράθεση στο επίπεδο της ηγεσίας (και συνακόλουθα του λαού) την ώρα που η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα κομβικό, κρίσιμο σημείο. Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το μόνο που δεν χρειάζεται είναι την υπονόμευση της διαπραγμάτευσης δια στόματος πολιτικής ηγεσίας, «φυτρώνει» ο λόγος του Μακαριοτάτου που μόνο ενοποιητικός δεν είναι, μόνο υποστηρικτικός της προσπάθειας για την εξέλιξη του διακοινοτικού διαλόγου δεν μπορεί να εκληφθεί.

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο μνημόσυνο του Μακαρίου, ανέφερε ότι «η μη λύσις δεν πρέπει να σας ενοχλεί καθόλου, διότι μια κακή λύση θα φέρει ατέλειωτες συμφορές στο λαό μας». Δηλαδή η μη λύση, η παραμονή των 40.000 Τούρκων στρατιωτών, το συρματόπλεγμα του διαχωρισμού, η συνέχιση του εγκλήματος του εποικισμού, η τουρκοποίηση των κατεχομένων, ακόμα και η ισλαμοποίηση ή αφομοίωση της τ/κ κοινότητας, θα είναι καλύτερη από την επιδιωκόμενη λύση. Διότι ποια είναι η κακή λύση που θα υπογράψει ο Πρόεδρος και θα καταδικάσει το λαό σε ατέλειωτες συμφορές; Αυτό που συζητείται τώρα προδιαγράφει συμφωνία για κακή λύση; Ο Πρόεδρος και ο Τ/κ ηγέτης θέλουν να οδηγήσουν τον κυπριακό λαό σε νέες ατελείωτες συμφορές; Γιατί προτρέχει ο Μακαριότατος;

Αν πάλι υπονοεί ότι η ομοσπονδιακή λύση, όπως την προδιέγραψε και προσυπέγραψε με την περίφημη συμφωνία του 1977, ήταν κακή λύση, τότε τι εισηγείται ο Μακαριότατος εκτός από την επιλογή της μη λύσης που συνεπάγεται οριστική διχοτόμηση; Και πού ξέρει ο Μακαριότατος ότι θα υπάρχει ασφάλεια για τον κυπριακό λαό με τον τουρκικό στρατό και το βαθύ τουρκικό κράτος, δίπλα στο «ελληνικό, καθαρό κράτος» σε μια γραμμή 180 χλμ.; Εχει μήπως κάτω από το ράσο καμιά καλή συνταγή για απελευθέρωση του τόπου;

Η «ιερή ελαφρότητα» με την οποία ο Μακαριότατος επιλέγει τη μη λύση ως καλύτερη από την επιδιωκόμενη, προφητεύοντας ότι αυτή θα είναι «κακή λύση» με «ατέλειωτες συμφορές», υποδηλοί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να πείσει την Ιερά Σύνοδο ή τουλάχιστον την κεφαλήν αυτής ότι η λύση ΔΔΟ είναι μονόδρομος γιατί η οποιαδήποτε άλλη λύση θα σημαίνει ότι χαρίζουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία, σημαίνει παράδοση στην Τουρκία. Αυτή κι αν είναι κακή λύση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy