Ιερή συνεργασία για ανίερους σκοπούς

228

Του Τάσου Περδίου

Είναι χιλιοειπωμένο. Σε κανένα κοσμικό και σύγχρονο κράτος κλείνουν τα σχολεία επειδή γιορτάζει το όνομά του ο επικεφαλής της Εκκλησίας.

Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε ότι πρέπει να δείχνουμε τον προσήκοντα σεβασμό στη βαθιά θρησκευτική παράδοση του τόπου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να ανασταλεί η απόφαση για σχολική αργία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του σημερινού Αρχιεπισκόπου στο θρόνο.

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Εκκλησία και την έχει προσβάλει, είναι ο σημερινός αρχηγός της με τα τερτίπια, τα τραγελαφικά ξεσπάσματα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας και τον ασυγκράτητο ρατσισμό του.

Η συμπεριφορά του έχει τόση σχέση με τη χριστιανική αγάπη όση ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη μετριοφροσύνη.

Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσα στον θλιβερό του πολιτικό κατήφορο, σπεύδοντας ασμένως να ευχηθεί στον Χρυσόστομο για την ονομαστική του γιορτή, είπε την αλήθεια όταν δήλωνε ότι η συνεργασία του με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν άριστη κατά τη λήγουσα πενταετία.

Και δεν εννοώ μόνο τον αποχαρακτηρισμό αρχαίου μνημείου για να κτίσει ο CEO της Holy Fathers Developers ξενοδοχείο. Αυτός ήταν μεν ο κολοφώνας της δόξας τους, αλλά η αψεγάδιαστη συνεργασία τους ήταν εξ απαλών ονύχων της σημερινής κυβέρνησης.

Από τα χρυσοποίκιλτα δώρα των συμπεθέρων μετά το κούρεμα, την πώληση στη σύζυγο του Προέδρου του χωραφιού δίπλα στο σπίτι τους με άτοκο δάνειο και δόσεις μέχρι το διορισμό του εκλεκτού τέκνου της Ιεράς Συνόδου στο Υπουργείο Παιδείας.

Τα θαυμαστά αποτελέσματα αυτού του διορισμού τα βίωσε η κοινωνία σαν υπερπαραγωγή τις τελευταίες μέρες. Τα βιώσαμε και όταν με μεσάζοντα τον ειδικό απεσταλμένο της Εκκλησίας στην κυβέρνηση, προσπάθησαν να αναγάγουν τον μεγαλύτερο προδότη στην ιστορία του τόπου, σε ήρωα, με εγκυκλίους στα σχολεία για απόδοση τιμών στον τρισκατάρατο Γρίβα. «Αποτελεί γεγονός και αλήθεια ότι είχαμε μια άριστη συνεργασία σε όλα τα θέματα που άπτονται της θρησκείας, της παιδείας και του εθνικού μας θέματος», μας είπε ο Πρόεδρος.

Παιδεία χωρίς ολίγο φασισμό και κάμποση εσχάτη προδοσία δεν νοείται, ως γνωστόν. Είδατε εσείς καμιά Πολιτεία και καμία Διωκτική Αρχή να ζητά το λόγο γιατί ο Αρχιεπίσκοπος μπήκε στον τραπεζικό λογαριασμό μιας εκκλησιαστικής επιτροπής και σήκωσε 400 χιλιάδες ευρώ ωσάν και ήταν στραγάλια μαζί με την μπίρα στο Sun Hall; Είδατε καμιά Αστυνομία και κανένα Γενικό Εισαγγελέα να ζητά εξηγήσεις για την ποινικά κολάσιμη ρητορική μίσους που -έξις δευτέρα φύσις- συστηματικά ξεστομίζει ο προκαθήμενος; Διαπιστώσατε καμία καταδίκη σε πολιτικό επίπεδο αυτού του όξους, μίσους και χολής από τη σημερινή κυβέρνηση; Φυσικά και η συνεργασία τους ήταν άριστη όλα αυτά τα χρόνια.

Ο μεν Αρχιεπίσκοπος δεν κάνει καν προσπάθεια να κρύψει τις σκοταδιστικές, υπερσυντηρητικές, ακροδεξιές απόψεις και προτιμήσεις του, ο δε Πρόεδρος, κάτω από το προφίλ σύγχρονου ηγέτη που επιμελώς προσπάθησε να δομήσει τα τελευταία χρόνια, πάντα αφιέρωνε ένα μέρος της καρδιάς του στην ακροδεξιά πτέρυγα του αγαπημένου του κόμματος, την οποία εκτός του ότι υπεραγαπά, έχει και απόλυτη ανάγκη.