Ημέρα της Γυναίκας σήμερα…

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας δεν είναι απλώς μια αφορμή για (άλλη) μια ευχή και μια αγκαλιά. Είναι μια επέτειος που εξακολουθεί να υπενθυμίζει πως ο δρόμος προς την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι ακόμα μακρύς. Είναι ημέρα υπενθύμισης των αγώνων και των διαμαρτυριών των γυναικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Ημέρα που πρέπει όλοι να έχουμε ως λάβαρο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Αφορμή στάθηκαν οι εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Νέας Υόρκης, την 8η Μαρτίου του 1857. Ντυμένες στα λευκά διοργάνωσαν μεγάλη πορεία απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (από τις 16), κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, άρση της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών καθώς και μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών. Μια διαδήλωση που βάφτηκε με αίμα. Οι εργαζόμενες όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς το 1900 συγκρότησαν μερικά από τα μεγαλύτερα σωματεία στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι συνθήκες συνέχιζαν ωστόσο να είναι αξιοθρήνητες στα εργοστάσια και οι γυναίκες δέχονταν πρόστιμα για τα πλέον απίστευτα πράγματα, όπως γιατί γελούσαν, μιλούσαν και τραγουδούσαν εν ώρα εργασίας. Πράγματα που μπορεί να θεωρηθούν στις μέρες μας αστεία και περίεργα αλλά σε κάποιες χώρες ήταν μια σκληρή καθημερινότητα. Παρόμοια γεγονότα και συμπεριφορές υποτίμησης του γυναικείου φύλου ωστόσο, λαμβάνουν χώρα ακόμη και σήμερα σε κάποιες χώρες του πλανήτη.

Καλό είναι όλοι μας να θυμόμαστε και τη δεύτερη μεγάλη μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση με σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» που κράτησε 13 εβδομάδες και συμμετείχαν σε αυτήν, περισσότερες από 20.000 εργάτριες. Δυστυχώς όμως τον Φεβρουάριο του 1909, γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν και σύρθηκαν στα δικαστήρια. Η απεργία διαλύθηκε όταν έγιναν συμβιβασμοί στις περισσότερες επιχειρήσεις. Μια κινητοποίηση που γράφτηκε στην ιστορία. Έτσι, φέτος το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ θέλοντας να τιμήσουν τον αγώνα αυτών των γυναικών υιοθετούν τον τίτλο «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και διοργανώνουν μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας και αντίστασης, στις 10 Μαρτίου 2018.

Συνεπώς, η 8η Μαρτίου θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή και αναδρομή των αγώνων των γυναικών. Μια μέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Και κλείνοντας θα δανειστώ μια φράση της Γαλλίδας συγγραφέα Μαργαρίτας Ντυράς, η οποία είπε ότι «το σημαντικό δεν είναι να σχεδιάζουμε μόνο πολιτικές, αλλά να ανατρέπουμε τα καθιερωμένα». Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να κατακτήσουν την εξουσία και να συνδράμουν στην καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής μας. Δώστε λοιπόν βήμα και λόγο στις γυναίκες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy