Είναι κυρίως πολιτισμός…

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία και κατ’ επέκταση την ικανότητα κάποιων ανθρώπων στο Δήμο Λεμεσού που είναι επιφορτισμένοι με τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης. Εκδηλώσεις όπως είναι το Καρναβάλι και βέβαια η Γιορτή του Κρασιού που, λόγω και της πολυήμερης διάρκειάς τους αλλά και του στοιχείου της διασκέδασης που τις χαρακτηρίζει, ελκύουν το ενδιαφέρον ολόκληρης της Κύπρου αλλά και αρκετών χιλιάδων ξένων επισκεπτών.

Και είναι λογικό και αναμενόμενο ότι τέτοιου είδους λαϊκές διοργανώσεις δεν μπορεί να είναι πάντα άψογες και πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν να αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους τους πάντες. Άλλωστε, είναι στη φύση του ανθρώπου να αναζητά και να επισημαίνει τα τρωτά μιας εκδήλωσης παρά τα θετικά.

Ειδικότερα, όμως σε ό,τι αφορά τη Γιορτή του Κρασιού, ενώ κάθε χρόνο ακούμε από τους ιθύνοντες να διατείνονται ότι «φέτος οι εκδηλώσεις θα είναι αναβαθμισμένες…», εκείνο που παρατηρείται είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε μια από τα ίδια… Εκδηλώσεις που αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στη διασκέδαση, η οποία ναι μεν είναι αναγκαία και τη θέλει ο κόσμος αλλά δεν θα έπρεπε να αποτελούσε το μοναδικό ζητούμενο.

Καλό το θέατρο, τα τραγούδια και οι χοροί που πλαισιώνουν την ευθυμία που επιφέρει η κατανάλωση του κρασιού και τα συνοδευτικά παραδοσιακά εδέσματα που εν αφθονία και ποικιλία προσφέρονται σε κάθε γωνιά του Κήπου, όμως το κρασί, εκτός από προϊόν που έχει και την εμπορική σημασία του, αποτελεί πάνω απ’ όλα και σημαντικό μέρος του χιλιόχρονου πολιτισμού της Κύπρου.

Και θα έπρεπε να δινόταν μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό του κρασιού, στην πολιτιστική του αξία.

Ειδικότερα φέτος που η Κύπρος διαμέσου της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσε η Λεμεσός να επιδιώξει τη συνεργασία του Πάφος 2017 και να δώσει τη δική της συμμετοχή, το δικό της στίγμα, εντάσσοντας κάτι από τη Γιορτή του Κρασιού στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Άλλωστε, η Πάφος αποτελεί μαζί με τη Λεμεσό τις κατ’ εξοχήν οινοπαραγωγικές περιοχές της Κύπρου με ιστορία πολλών χιλιετιών… Κι αυτό μας το θυμίζει και η εξαίρετη ψηφιδωτή σύνθεση του 3ου αιώνα που κοσμεί την Οικία του Διονύσου, με τον βασιλιά Ικάριο, τον Διόνυσο, την Ακμή και τους «πρώτους οίνον πιόντες».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy