Υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς

Παρεμβάσεις, της Ελένης Κωνσταντίνου

Είναι η υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς. Η ίδια η ζωή που δωρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι η δωρεά οργάνων, πράξη αλτρουισμού, φιλαλληλίας. Μια πράξη που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Γιατί πίσω απ’ αυτή την ύψιστη απόφαση γεννιέται η ελπίδα. Για το αύριο ενός συνανθρώπου μας, για την κοινωνία γενικότερα, που ακόμη καταφέρνει να γαλουχεί ανθρώπους με τις αρχές και αξίες της φιλανθρωπίας και της φιλευσπλαχνίας.

Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψει κανείς μια τέτοια τρανή απόδειξη ανθρωπιάς. Οι λέξεις- όποια κι αν είναι η σημασία τους- φαντάζουν μικρές και λίγες. Γιατί η δωρεά οργάνων δεν είναι ούτε θεωρία ούτε σύνθημα. Είναι ένα δώρο ζωής. Ένα κομμάτι από την ψυχή ενός ανθρώπου, σε έναν συνάνθρωπό του: πότε λέγεται νεφρός, πότε συκώτι, πότε καρδιά. Ενα κομμάτι που χαρίζεται, άλλοτε κάτω από τραγικές συνθήκες και άλλοτε με μοναδικό κίνητρο την αγάπη. Δεν είναι ούτε δέκα ούτε εκατόν οι άνθρωποι που δέχθηκαν το πιο πολύτιμο δώρο ζωής από συνάνθρωπό τους.

Τις τελευταίες μέρες μετράμε ήδη δύο περιπτώσεις μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων, ενώ ολόκληρο το 2016 πραγματοποιήθηκε μία μόνο δωρεά οργάνων από μεταθανάτιο δότη. Χθες, άλλη μια οικογένεια έδωσε την συγκατάθεσή της τα όργανα του δικού της ανθρώπου να γίνουν δώρο ζωής σε συνανθρώπους του. Πρόκειται για τη δεύτερη μετά θάνατο δωρεά οργάνων το 2017. Ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου άλλη μια οικογένεια υπέγραψε για τη δωρεά των οργάνων του δικού της ανθρώπου. Σε μια πράξη αλτρουισμού και μεγαλοψυχίας, η οικογένεια αυτή χάρισε το πιο πολύτιμο δώρο σε συνανθρώπους της.

Βέβαια υπάρχει ακόμη μεγάλος δρόμος να διανύσουμε, αφού την ώρα που η χώρα μας κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς όσον αφορά τη δωρεά νεφρού ή μυελού των οστών από ζώντα δότη, η εικόνα για τη δωρεά οργάνων μετά θάνατον είναι πολύ διαφορετική.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως με 6,7 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει σε ένα νέο μοντέλο μεταμοσχεύσεων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τους μεταθανάτιους δότες ανθρώπινων οργάνων. Όπως είχε αναφερθεί στη Βουλή, στόχος είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη δωρεά οργάνων, ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες της Κύπρου να είναι δυνάμει δωρητές οργάνων, εκτός και εάν έχουν δηλώσει το αντίθετο, ενώ βρίσκονται εν ζωή.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου πριν λίγους μήνες όλοι οι Γάλλοι πολίτες έγιναν δωρητές οργάνων, εκτός κι αν επιλέξουν ρητά να εξαιρεθούν, βάσει αλλαγής στο σχετικό νόμο. Να σημειώσουμε πως η Ισπανία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό δωρεάς οργάνων με 35 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ιταλία έχουν πάνω από 20 δότες ανά εκατομμύριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy