Ισότητα ολιγαρχίας…

317

Ή εμείς οι πολίτες ζούμε σε έναν κόσμο φανταστικό και παραδεισένιο αλλά δεν το αναγνωρίζουμε και δεν το εκτιμούμε ή αυτοί που μας κυβερνούν, παραπλανούν και παραμυθιάζουν το λαό. Κι επειδή δεν γίνεται να ζούμε βασιλικά αλλά να μεμψιμοιρούμε και να γκρινιάζουμε, σίγουρα ισχύει το δεύτερο. Η ίδια η ζωή, η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά τους κυβερνώντες. Κι επιβεβαιώνει πως αυτό που πέτυχε αυτή η κυβέρνηση στα τρία χρόνια εξουσίας της είναι την ισότητα της…ολιγαρχίας. Ισότητα ολιγαρχίας είναι το success story που επικαλούνται καθημερινά. Τα στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφουν συγκλονιστικά στοιχεία. 20% των πιο υψηλά αμειβομένων στην Κύπρο έχει εισοδήματα σχεδόν πεντέμισι φορές περισσότερα από το αντίστοιχο 20% των πιο χαμηλά αμειβομένων. Πρωταθλήτρια στην ανισότητα η Κύπρος. Κι εδώ να θυμίσουμε μια προηγούμενη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -Μάρτιο μήνα- που κατέγραφε την Κύπρο με τον τρίτο πιο υψηλό ρυθμό αύξησης της φτώχειας. Και σε αριθμούς, 240 χιλιάδες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τι πέτυχε η κυβέρνηση; Την ισότητα των ολιγαρχών! Αυτό πέτυχε. Η οικονομική κρίση πλήττει τη μισθωτή εργασία και ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Εννοείται βέβαια ότι εξαιρούνται οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Διότι η μεγάλη κρίση ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές, που έχουν στην ουσία την ίδια μοίρα με τους μισθωτούς. Το πώς αυξήθηκε η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολύ απλό. Αφού μειώθηκε το κόστος λειτουργίας τους λόγω απολύσεων και μειώσεων μισθών, ενώ οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους δεν μειώθηκαν ή μειώθηκαν σε πολύ πιο μικρό έως ελάχιστο βαθμό. Οι ανισορροπίες του καπιταλιστικού συστήματος, οι ανισορροπίες μεταξύ μισθωτής εργασίας και ιδιωτικού κεφαλαίου -που ούτως ή άλλως ίσχυαν και πριν από την κρίση- μέσα στην κρίση έχουν διευρυνθεί, επιταθεί και αυξηθεί δραματικά. Αυτό που λέει ο λαός με απλά λόγια, ότι η κρίση έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, ουδόλως απέχει από την πραγματικότητα.

Αυτό που πράττει η νεοσυντηρητική διακυβέρνηση Αναστασιάδη -και το έκανε και με τις ευλογίες της Τρόικας, άλλο που δεν ήθελε- με τις κυνικές και αδιέξοδες πολιτικές τους, είναι ότι σπρώχνει τον κόσμο ολοένα και πιο βαθιά στο βάραθρο της φτώχειας και της ανέχειας, ενώ ταυτόχρονα στήνει προστατευτικό ιστό για τους κεφαλαιοκράτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους και υπηρετεί με τρισμέγιστη πίστη και απροσμέτρητη αφοσίωση.

Η κάθε μέρα που περνά όχι μόνο διαψεύδει την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αλλά την αφήνει και εκτεθειμένη. Πλήρως εκτεθειμένη απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας. Στους μαθητές, στους φοιτητές, στους συνταξιούχους, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στους ανέργους, στους μικρομεσαίους, σε όλους όσοι έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών αποφάσεων των ομογάλακτων του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, αλλά και του ιδίου τον Μάρτιο του 2013. Δεν φτάνει η κατάσταση την οποία βιώνει ο τόπος και ο λαός. Δεν φτάνουν τα προβλήματα που «πνίγουν» τον κόσμο. Ερχονται από πάνω και οι μεγαλοστομίες των αξιωματούχων της κυβέρνησης να επιτείνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Κι αντί της θαλπωρής της Πολιτείας, η κοινωνία συναντά την αδιαφορία της.

Μαρία Φράγκου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864528, Φαξ: +357 22332205 e: m.frangou@dialogos.com.cy, papalazarou.maria@gmail.com