Ισότητα στην πράξη και όχι στα λόγια

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ο θεσμός του Γραφείου Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων απασχόλησε πρόσφατα και τη Βουλή όπου φάνηκε για άλλη μια φορά πως μακρύς είναι ο δρόμος στα θέματα ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, είτε αφορούν εργασιακά θέματα, όπως ίση αμοιβή, δυνατότητα ανέλιξης, σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είτε αφορούν οικογενειακά θέματα, όπως βία στην οικογένεια, καθώς και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν αυτά τα έμφυτα στερεότυπα δεν οδηγηθούν σε εξάλειψη, τότε θα συνεχίσουμε να αποτυγχάνουμε στην αντιμετώπιση της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Παράλληλα η λειτουργία ενός θεσμού από μόνου του δεν προσφέρει όσα θα έπρεπε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προ μηνών είχε τεθεί και πάλι το θέμα στη Βουλή όπου είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Δυστυχώς ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων για τα θέματα της ισότητας δεν προσφέρει, αλλά αντιθέτως αφαιρεί από τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει η δράση για την εξάλειψη της ανισότητας. Όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έχει φτάσει η ώρα για επίσημη θεσμοθέτηση του θεσμού με νομοθετικό περιεχόμενο, αυτόνομο προϋπολογισμό και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δράσεις.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί καταγράφεται και σε σχετική έκθεση για την Ισότητα των Φύλων του ΣτΕ όπου για το 2016 το ποσοστό των ανδρών υπουργών στην Κύπρο ήταν 90,9% έναντι 9,1% των γυναικών. Υπήρχε δηλαδή μια γυναίκα υπουργός και δέκα άντρες υπουργοί. Σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο υπήρχαν 10 γυναίκες και 46 άνδρες βουλευτές, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται στο 17,9% και στο 82,1%. Στη δικαστική εξουσία υπήρχαν τέσσερις γυναίκες δικαστές στα Ανώτερα/Ανώτατα Δικαστήρια και 9 άνδρες, δηλαδή τα ποσοστά ήταν 30,8% και 69,2% αντίστοιχα, ενώ δεν υπήρχε καμία γυναίκα πρόεδρος τέτοιου δικαστηρίου.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2016 δεν υπήρχε καμία γυναίκα δήμαρχος. Και οι 39 συνολικά δήμαρχοι ήταν άντρες. Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς συμβούλους 333 ήταν γυναίκες και 2.063 άνδρες, με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 13,9% και 86,1%. Εξάλλου και στα πέντε πολιτικά κόμματα της Κύπρου που αναφέρονται στην έκθεση για το 2016, οι αρχηγοί ήταν άνδρες.

Στη διπλωματική υπηρεσία υπήρχαν, όπως αναφέρεται, 2 γυναίκες και 14 άνδρες πρέσβεις, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται στο 12,5% και στο 87,5%.

Επίσης ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι μόνες μητέρες οι οποίες και έχουν μεταξύ άλλων δυσκολίες στην ιατροφαρμακευτική πρόσβαση, καθώς και οι μετανάστριες οι οποίες έχουν μεγάλη επιβάρυνση όσον αφορά τη φροντίδα των μελών της οικογένειας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy