Ηθικόν και ανήθικον!

226

Της Νίκης Κουλέρμου

Και είναι ηθικόν και πρέπον, κύριε Πρόεδρε, να επιμένετε συν γυναιξί και τέκνοις -εσείς στο Προεδρικό και η παράταξή σας στην Πινδάρου και όλοι οι εκπρόσωποί σας στα τηλεοπτικά πάνελ- να υπερασπίζεστε με σθένος και με πάθος ότι έπρεπε η Βουλή να υπερψηφίσει το καθολικό κούρεμα για να μην ενοχληθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες φίλοι σας;

Αν η απάντησή σας είναι ναι, τότε αυτό είναι ανήθικον! Είναι ηθικόν και πρέπον να υπερασπίζεστε μέχρι θανάτου αυτή την πρόταση, αν και το ξέρετε κάλλιον όλων ότι ήταν παράνομο, αλλά να λέτε ότι δεν το προτείνατε εσείς το κούρεμα; Αν η απάντησή σας είναι ναι, τότε αυτό είναι ανήθικον!

Είναι ηθικόν και πρέπον να διαψεύδετε ότι εσείς δώσατε οδηγίες στον τέως Γενικό Εισαγγελέα να επεξεργαστεί το σχετικό νομοσχέδιο; Αν επιμένετε ότι δεν δώσατε, είναι ψέμα και ανήθικον εκ μέρους σας.

Είναι ηθικό και πρέπον να μιλάτε για το «ήθος» του τέως Διοικητή, όταν εσείς τον αποζημιώσατε αδρά για να σας αδειάζει τη γωνιά; Αν υπήρχε κάτι μεμπτόν στο ήθος με το οποίο ασκούσε τα καθήκοντά του (γι’ αυτό το ήθος αντιλαμβανόμαστε μιλάτε), τότε σαν καλός δικηγόρος, ηθικός και άμεμπτος στην άσκηση πολιτικής, τότε θάπρεπε να τον οδηγήσετε στης φυλακής τα σίδερα.

Αντ’ αυτού στη φυλακή οδηγήθηκαν κάποιοι που τους επιλέξατε ως άριστους των αρίστων! Μπορείτε να περηφανεύεστε ότι αυτές οι συμπεριφορές ήταν υπόδειγμα ηθικής πολιτικής;

Αν ναι, τότε, αγαπητέ Πρόεδρε, μπορείτε να μπείτε στο βιβλίο Γκίνες για τη μοναδική αντίληψη σε εύρος και ύψος της πολιτικής ηθικής! Οι διδάκτορες των πολιτικών επιστημών έχουν δύο επιλογές: Ή να καταθέσουν τα διδακτορικά τους ή να κάψουν τα βιβλία περί πολιτικής ηθικής και να ψήνουν κούπες… Να πάμε και πιο πίσω στην προεδρική σας θητεία και να θυμίσουμε ότι εσείς είπατε «ό,τι είναι νόμιμον δεν σημαίνει και ηθικόν».

Και το είπατε όταν η σύζυγος νομότυπα αγόραζε από τον Αρχιεπίσκοπο ένα φιλέτο δίπλα από το σπίτι σας με ευνοϊκούς όρους.

Αν δεν ήταν παράνομη η εκροή εκατομμυρίων από την Κύπρο σε κλειστή περίοδο από συγγενικά σας πρόσωπα, τότε τι ήταν; Υπόδειγμα πολιτικής ευπρέπειας και ηθικής ή μνημείο πολιτικής ανηθικότητας; Θα ήταν καλό να θυμηθούμε ακόμα τα περιστατικά με την εμπλοκή του πρώην γραφείου σας στην προσπάθεια ξεπουλήματος των Κυπριακών Αερογραμμών για να καταλάβουμε τι είναι ανήθικο στην πολιτική; Ή αυτό με τα δύο συμβόλαια που υπογράψατε με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας; Δείγμα και παράδειγμα πολιτικής ανηθικότητας μπορεί να είναι και πολλά άλλα από την πενταετή διακυβέρνησή σας ανάλογα με την αντίληψη που έχει ο καθείς για τον πολιτικό πολιτισμό, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα με την οποία πολιτεύεται.

Όταν όμως καταγγέλλεστε ότι λέγατε ψέματα, ακόμα και στους πολιτικούς αρχηγούς για το επικείμενο κούρεμα, τότε η πολιτική ηθική δεν μπορεί να είναι ποιοτικό γνώρισμα της διακυβέρνησής σας.

Ούτε όμως και νομιμοποιείστε να εγείρετε ζητήματα πολιτικής ηθικής για τους πολιτικούς σας αντιπάλους ή όσους τολμούν τέλος πάντων να αφαιρέσουν το φύλλο συκής. Η πολιτική ζωή του τόπου θα έπιανε πάτο.