Καλές οι θάλασσές μας. Παραλίες έχουμε;

Του Κώστα Κωνσταντίνου

Βγήκαν δελτία Τύπου και ανακοινώθηκε και επίσημα. Το 99% των ακτών που υποβλήθηκαν για έλεγχο από την ΕΕ και στις οποίες αποδόθηκαν γαλάζιες σημαίες έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτή η επίδοση φέρνει την Κύπρο στην 2η θέση, πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο.

Το βραβείο αποτελεί άλλο ένα παράσημο για την Κύπρο, την οποία εκατομμύρια λουόμενοι επιλέγουν για τις διακοπές τους τα καλοκαίρια.

Η καθαρότητα των θαλασσών μας είναι ίσως από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματά που δύσκολα βρίσκουν ανταγωνιστή από άλλες χώρες της Μεσογείου. Κι ας βρισκόμαστε εν τω μέσω εμπόλεμων ζωνών.

Αυτά όμως μέχρι στα βαθιά της κυπριακής θάλασσας. Διότι εάν βγούμε από το νερό στη στεριά, τα πράγματα αλλάζουν. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Όπως βλέπετε, το ανθρώπινο είδος επί του παρόντος τσιμεντώνει μόνο τη στεριά.

Βγαίνουμε από τη θάλασσα, βγάζουμε πέδιλα μάσκες ψαροντούφεκα. Τι βλέπει κάποιος διά γυμνού οφθαλμού; Για να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση, όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι οι παραλίες της Κύπρου έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή λόγω διάβρωσης, τότε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Ολόκληρα οικόπεδα έχουν «φαγωθεί» από τη θάλασσα με βαριές κατασκευές πάνω στο κύμα. Ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, βίλες και προσφάτως έχουμε ανάπτυξη και στα θέματα μαρίνων. Έργα τα οποία αφενός προσελκύουν κόσμο, ικανοποιούν το περί ”luxury” αίσθημα των νεοκυπρίων, αφετέρου δημιουργούν ανεπανόρθωτες ζημιές στη νότια, κυρίως, ακτογραμμή της Κύπρου.

Συνεπώς, παρά τα καθαρά νερά, το μέλλον των παραλιών μας, κατά το κυπριακό, ”σούζεται”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και παρατηρήσεις ειδικών, υπάρχουν παραλίες στη Λεμεσό με απώλεια μέχρι και 80% της άμμου τους.

Και προς αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται καινοτόμες ιδέες, οι οποίες επί του παρόντος παραμένουν στα χαρτιά. Φωνάζουν οι κοινότητες, κυρίως της επαρχίας Λάρνακας για την ανάγκη αντιδιαβρωτικών έργων.

Στο τσακ μπαμ έτοιμη η εύκολη λύση. Να φτιάξουμε κυματοθραύστες. Έξι τον αριθμό μπήκαν στο πρόγραμμα υλοποίησης στην παραλία των Περβολιών και άλλοι πέντε στη Λάρνακα. Πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνο οι κυματοθραύστες παράκτια έργα. Είναι απλώς μια από τις πολλές λύσεις.

Κάθε ακτή έχει το δικό της χαρακτήρα.   Όσο η μηχανική εξελίσσεται, νέες ιδέες αντιμετώπισης της διάβρωσης αναδύονται. Λύσεις, λοιπόν, υπάρχουν. Και, επί του παρόντος, υπάρχει και χρόνος για να λύσουμε το πρόβλημα της απώλειας των παραλιών μας. Οι σωστοί σχεδιασμοί μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Μέχρι, λοιπόν, το επόμενο καλοκαίρι, που θα πάρουμε ακόμη ένα παράσημο για τις θάλασσές μας, ευελπιστώ ότι κάτι θα πράξουμε για να συνεχίσουμε να έχουμε παραλίες.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy