Καμία ένδειξη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Μετά τη Γ.Σ. θα διαφανεί αν υπάρχει δυνατότητα για μια νέα πρωτοβουλία

Καμία πρωτοβουλία, ούτε καν ένδειξη για την ύπαρξη τέτοιας σκέψης δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αλλά και από δηλώσεις τόσο από πλευράς Ηνωμένων Εθνών αλλά και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αν θα υπάρξει οτιδήποτε, αυτό θα γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτό ενισχύεται και από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Γ.Γ. των Η.Ε. Στέφαν Ντουζαρίκ, ο οποίος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για τη μελλοντική πορεία του Κυπριακού. Όπως ανέφερε, αυτή την ώρα τα δύο μέρη στην Κύπρο βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο Γ.Γ. δεν έχει αποφασίσει ακόμη και ότι το γραφείο του κ. Έιντε θα διευθύνεται από την Αναπληρώτρια Γενική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα και Επικεφαλής της UNFICYP, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Εν ευθέτω χρόνω, πρόσθεσε, ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα λάβει την απόφασή του για το διορισμό νέου απεσταλμένου αργότερα. «Δεν πρόκειται ποτέ να προτείνουμε ένα όνομα ή ένα πρόσωπο που ένα ή περισσότερα από τα μέρη δεν αποδέχονται. Αυτό είναι θέμα αρχής», είπε.

Ο κ. Ντουζαρίκ πρόσθεσε ότι τα μέρη βρίσκονται σε περίοδο περισυλλογής και ο Γενικός Γραμματέας κατέστησε σαφές, στις δηλώσεις του στο Κρανς-Μοντάνα, ότι παραμένει διαθέσιμος αν τα δύο μέρη προσφύγουν σε αυτόν.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι η Κύπρος θα είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα συζητηθούν στις διάφορες διμερείς συζητήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας στη Γενική Συνέλευση.

Ευρωπαίο Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ θέλει ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο προώθησης της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και αναμένει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να δει κατά πόσον θα υπάρξει επαναδραστηριοποίηση μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιώτισσας στον Πρόδρομο, ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι τώρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία και ότι είναι μια περίοδος περισυλλογής.

”Δεν βλέπω να υπάρχουν οποιεσδήποτε, αυτή τη στιγμή, πρωτοβουλίες. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι με τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε. και τις εκεί συναντήσεις να δούμε πώς μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί μια πρωτοβουλία ή να επαναδραστηριοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας, ώστε να έχουμε μια νέα εξέλιξη στο κυπριακό πρόβλημα”, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Επισήμανε επίσης και τις δηλώσεις απροθυμίας των Τούρκων, αλλά και ιδιαίτερα τις δηλώσεις ότι επιδιώκουν πλέον λύση εκτός των παραμέτρων των Η.Ε., κάτι -όπως είπε- που πρέπει να λάβει υπόψη και ο Γ.Γ. και η διεθνής κοινότητα.

Ερωτηθείς εάν η Λευκωσία επιθυμεί Ευρωπαίο Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην περίπτωση που υπάρξει διορισμός νέου Ειδικού Συμβούλου, ο Πρόεδρος είπε πως «νομίζω ότι όλοι παραδέχονται ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πλέον πρόβλημα. Συνεπώς θα ήταν ευχής έργο, αν και εφόσον θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία και θα υπάρξει διορισμός νέου Συμβούλου, να εκφράζει αυτό το οποίο ταυτίζεται και με το κυπριακό πρόβλημα».

Τσαβούσογλου: Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελαν λύση

Την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά κατηγόρησε ότι δεν ήθελαν λύση του Κυπριακού στο Κρανς-Μοντάνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι με ψευδείς πληροφορίες η ε/κ πλευρά προσπάθησε να φέρει την τουρκική σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στήριξαν λύση στο Κυπριακό με τις παραμέτρους, το πλαίσιο των οποίων είναι γνωστό. «Ξεκαθαρίσαμε τι λύση θέλουμε. Έγιναν συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ. Υπάρχουν 6 κεφάλαια. Σε 4 κεφάλαια υπήρξε προσέγγιση και στα δύο τελευταία κεφάλαια ειδικά θέλαμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Είπαμε τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα και καθορίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας. Εκεί όλοι είδαν ότι η Τουρκία και η τδβκ ήταν οι πλευρές που ήθελαν τη λύση».

«Αλλά η ε/κ πλευρά και η εγγυήτρια Ελλάδα δεν ήθελαν λύση. Διότι για εκείνους εκεί υπάρχει ένα δικό τους κράτος. Παρόλο που είχαν συμφωνήσει σε κάποια θέματα, άρχισαν να κάνουν πίσω,» ισχυρίστηκε.

«Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι και 50 χρόνια να μιλάμε με τις ίδιες παραμέτρους, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΕ, για να πάρουμε μία απόφαση και να χαράξουμε έναν δρόμο. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται μια ζωή. Η ε/κ πλευρά προσπάθησε να μας φέρει σε δύσκολη θέση στις συνομιλίες συχνά με ψευδείς πληροφορίες. Εμείς ως Τουρκία θα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την ειρήνη εκεί (στην Κύπρο)» κατέληξε.

Για ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο μιλά η Τουρκία

Η Αθήνα δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και των συνόρων
Την επιθυμία της Άγκυρας να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στις ερμηνείες των συνθηκών του 1923 και του 1947.

Ανέφερε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. “Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η αναφορά Τσαβούσογλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. H κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Υπογράμμισε ότι αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί. «Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και νομικά κεκτημένα.

Απαραίτητος εταίρος για τη Μ. Βρετανία η Τουρκία

Τεράστια τα οφέλη από τη συνεργασία των δύο χωρών σε ασφάλεια, εμπόριο και επιστήμη

Με το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η συνεργασία του Λονδίνου και της Άγκυρας στην ασφάλεια, στο εμπόριο και στην επιστήμη προσφέρει τεράστια οφέλη σε αμφότερες τις χώρες, αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Άλαν Ντάνκαν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Foreign Office, ο σκοπός του ταξιδιού του σερ Άλαν είναι «να στηρίξει τη δημοκρατία στη χώρα και να επικεντρωθεί στην αυξημένη συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας, ιδιαίτερα στον τομέα των επιστημών».

Ο Βρετανός Υπουργός θα έχει στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη συναντήσεις με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, στελέχη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος CHP, δημοσιογράφους και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε να αποκτήσει μία άμεση εικόνα για την κατάσταση στη χώρα. Μεταξύ άλλων θα υπάρξει και συνάντηση του σερ Άλαν με μέλη οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την οποία χρηματοδοτεί το Λονδίνο με στόχο την καλύτερη πρόσβαση σε εκπαίδευση για παιδιά προσφύγων από τη Συρία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο Υπουργός Ευρώπης στη διμερή συνεργασία επί των επιστημών και της τεχνολογίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει το μεγαλύτερο διμερές πρόγραμμα επιστημονικής συνεργασίας στην Τουρκία, το λεγόμενο Newton Fund. Με προϋπολογισμό περίπου 4 εκατομμυρίων λιρών, το πρόγραμμα στηρίζει πάνω από 170 επιμέρους προγράμματα σε διάφορους τομείς, από την ενέργεια και τα οικονομικά μέχρι την αεροδιαστημική και τη διαχείριση καταστροφών, μεταξύ άλλων.

Ο Ντάνκαν καταδίκασε το περσινό πραξικόπημα λέγοντας ότι η Μ. Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να προστατεύσει τη δημοκρατία.

Μιχάλης Μιχαήλ

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy