Κατέληξαν στις συνεισφορές για το ΓεΣΥ

459

Υπ. Υγείας και κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν Διακήρυξη Αρχών

Ιδιαίτερα σημαντική η χθεσινή μέρα, αφού επιτέλους οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές στο ΓεΣΥ.

Σε ειδική συνεδρία που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Υγείας ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παμπορίδης, καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι Πάμπης Κυρίτσης Γ.Γ. ΠΕΟ, Ανδρέας Μάτσας Γ.Γ. ΣΕΚ, Διομήδης Διομήδους Γ.Γ. ΔΕΟΚ, Ανδρέας Λουκά και Πρόδρομος Αργυρίδης εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης υπέγραψαν μια Διακήρυξη Αρχών.

Μοναδική διαφωνία από την ΟΕΒ, η οποία παρέθεσε και διάσκεψη Τύπου στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ως αδυναμία του σχεδιασμού του ΓεΣΥ τη μη ικανοποιητική βάση για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ στερεί από τον ασθενή το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικού φορέα.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, κατέληξαν στις εξής συνεισφορές: 2,65% οι εργαζόμενοι 2,9% οι εργοδότες (περιλαμβανομένου και του κράτους) 4,7% το κράτος 4% οι αυτοεργοδοτούμενοι και 2,65% συνταξιούχοι-εισοδηματίες.

Αν και υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού εκτιμούν ότι οι αριθμοί των συνεισφορών για τους εργαζομένους είναι υψηλότεροι από το νόμο του 2001, εντούτοις όπως μας αναφέρθηκε προέχει το κοινό καλό και η προώθηση εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Άλλωστε όπως αναγράφεται και στη Διακήρυξη Αρχών το ΓεΣΥ αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη για την κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες της.

Σημειώνεται ακόμη ότι αναγνωρίζεται ως αναγκαίο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος η εισαγωγή του θεσμού των Συμπληρωμών, οι οποίες θα καλύπτονται από τους χρήστες του ΓεΣΥ σύμφωνα με την εκάστοτε πολιτική της κυβέρνησης όπως αυτή θα ελέγχεται και θα προωθείται από τον ΟΑΥ.

Ωστόσο δεν θα επιβάλλεται Συμπληρωμή στο επίπεδο του προσωπικού ιατρού, αφού αυτό κρίνεται ως δυνάμενο να επηρεάσει το ρόλο της πρόληψης στο ΓεΣΥ. Δεν θα επιβάλλεται και στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα εκτός αν τα μέρη συμφωνήσουν ότι είναι αναγκαίο σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού λειτουργήσει το ΓεΣΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι αποδέχονται ότι οι Συμπληρωμές προκειμένου να επιτελέσουν το ρόλο τους ως αντικίνητρο κατάχρησης του ΓεΣΥ δεν μπορεί να είναι υψηλότερες των 60 εκ. το χρόνο κατά το στάδιο της αρχικής πλήρους εφαρμογής του Συστήματος.

Ευελπιστεί σε ομοφωνία και στη Βουλή ο Υπ. Υγείας

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και της πλειονότητας των κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές.

Ο Υπουργός Υγείας ευελπιστεί ότι η ΟΕΒ, η οποία δεν προσυπέγραψε τη διακήρυξη, τελικά θα προσχωρήσει και αυτή στα όσα συμφωνήθηκαν από όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος.

Παράλληλα ο κ. Παμπορίδης ευελπιστεί ότι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ομόφωνα θα προχωρήσουν στην ψήφιση των σχετικών νόμων που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι το ΓεΣΥ αποτελεί οφειλή της πολιτείας στους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παμπορίδης ανάρτησε νωρίτερα χθες ακόμα ένα καυστικό tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης με τους κοινωνικούς εταίρους για το ΓεΣΥ.

Ο κ. Παμπορίδης τονίζει ότι «ήρθε η ώρα να φανερωθούν αυτοί που μπλοκάρουν για δεκαετίες το ΓεΣΥ».