Κάθε δύο λεπτά, ένα παιδί εξαφανίζεται!

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Πέρασαν ήδη δύο μήνες από την ημέρα απαγωγής της 4χρονης Μαρί-Ελένης έξω από νηπιαγωγείο της Λευκωσίας. Σχεδόν εβδομήντα ημέρες χωρίς κανένα ίχνος. Παρ’ όλο που ηθικός αυτουργός της απαγωγής θεωρείται ο 49χρονος Νορβηγός πατέρας της -εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και παραμένει ασύλληπτος- εντούτοις ουδείς γνωρίζει για το αν είναι καλά στην υγεία της, αλλά και πού μπορεί να βρίσκεται η 4χρονη.

Δυστυχώς, το φαινόμενο των γονεϊκών αρπαγών παρουσιάζει αυξητική τάση και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ. Με βάση στατιστικά στοιχεία, κάθε δύο λεπτά, ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη.

Επίσης, περίπου 10.000 παιδιά στην ΕΕ έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στις πλείστες των περιπτώσεων, ένα παιδί πέφτει θύμα αρπαγής ενός εκ των γονέων του, ο οποίος βρίσκεται σε διαμάχη με τον άλλο γονέα για την επιμέλεια του παιδιού.

Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που οι γονείς αντί να βρουν κώδικες επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την ευημερία και το μέλλον του παιδιού τους, επικεντρώνονται στους τσακωμούς, τις διαμάχες και τις έντονες λογομαχίες για την επιμέλεια του παιδιού.

Βλέπουν το «εγώ» τους και εστιάζουν την προσοχή τους στην εκδίκηση του συντρόφου τους, αδιαφορώντας για την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Δεν μπορούν να σκεφτούν τον τραυματισμό που μπορεί να υποστεί το παιδί λόγω των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, που αφορούν την επιμέλεια και τη διαμονή του παιδιού. Κάπου εδώ κρίνεται επείγουσα η πολυεπίπεδη παρέμβαση για τον περιορισμό του φαινομένου, το οποίο με βάση το νόμο θεωρείται εγκληματική ενέργεια.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα αποτρόπαια αυτά φαινόμενα, η κοινοπραξία Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και ”Hope For Children” CRC Policy Center ανακοίνωσε τη νέα «Υπηρεσία Διαμεσολάβησης Κύπρου για τις γονεϊκές αρπαγές παιδιών».

Η νέα Υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 116000. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία προσκαλεί τους γονείς και κυρίως τα νεαρά ζευγάρια να διερευνήσουν εναλλακτικές οδούς επίλυσης των διαφορών τους και προσφέρει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, με όρους που συνομολογούνται μεταξύ των γονέων, ειδικά σε περιπτώσεις αδυναμίας προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Βασικοί στόχοι της νέας Υπηρεσίας είναι η πρόληψη των γονεϊκών αρπαγών, η επιστροφή των παιδιών στη νόμιμη εστία τους, η προστασία του παιδιού από κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε βάρος του από διασυνοριακές γονεϊκές διαφορές και συγκρούσεις, αλλά και η διασυνοριακή επικοινωνία.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από εξειδικευμένους επαγγελματίες του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια και του ”Hope For Children” CRC Policy Center, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ευρωπαϊκής γραμμής για εξαφανισμένα παιδιά 116000, η οποία λειτουργεί σε 31 ευρωπαϊκές χώρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy