Καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις δανείων διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα

Από τους τέσσερις δείκτες-στόχους οι τράπεζες κάλυψαν μόνο τον ένα
Καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα, που σημειώνει ωστόσο ότι «οι τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους».

Η ΚΤ έχει καθορίσει τέσσερις δείκτες για παρακολούθηση της πορείας των αναδιαρθρώσεων.

Ωστόσο οι τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν μόνο τον ένα στόχο, ενώ στους άλλους τρεις κατέγραψαν υστέρηση.

Ο πρώτος δείκτης αφορά τις προτεινόμενες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ως ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών.

Ο στόχος που είχε θέσει η ΚΤ ήταν για 15% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Οι τράπεζες έφτασαν στο 21,84% υπερκαλύπτοντας με σχετική άνεση τον δείκτη. Ο επόμενος στόχος είναι για 14,62% μέχρι τον Μάρτιο και 14,29% μέχρι τον Ιούνιο.

Ο δεύτερος δείκτης αφορά τις εγκεκριμένες και αποδεκτές από τον πελάτη βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ως ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών. Ο στόχος ήταν για 15,22% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά οι τράπεζες έφτασαν μόλις στο 11,28%.

Ο επόμενος στόχος είναι για 15,07% μέχρι τον Μάρτιο και 14,97% μέχρι τον Ιούνιο. Ο τρίτος δείκτης αφορά δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω των 8 ημερών. Ο στόχος που είχε θέσει η ΚΤ ήταν για 72,22% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ οι τράπεζες έφτασαν στο 71,93%.

Ο επόμενος στόχος είναι για 72,19% μέχρι τον Μάρτιο και 71,95% μέχρι τον Ιούνιο. Ο τέταρτος δείκτης αφορά δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις από 31 μέχρι 90 ημέρες στη αρχή του τριμήνου, αλλά μέχρι το τέλος του τριμήνου δεν παρουσιάζουν καθόλου καθυστερήσεις, λόγω αναδιάρθρωσης ή άλλων μέτρων που έλαβε η τράπεζα.

Ο στόχος ήταν για 44,07% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά οι τράπεζες έφτασαν στο 42,87%. Ο επόμενος στόχος είναι για 44,53% μέχρι τον Μάρτιο και 44,53% μέχρι τον Ιούνιο.

Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «από την ανάλυση της ΚΤ και τις συζητήσεις με τις τράπεζες, διαφαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για αναδιαρθρώσεις, όπως για παράδειγμα η μη έγκαιρη υποβολή επαρκών στοιχείων όσον αφορά τα εισοδήματα των πελατών, ο χρόνος που αναλώνεται σε συζητήσεις με τους πελάτες προτού καταλήξουν σε πρόταση αναδιάρθρωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπαναχώρηση των πελατών από συμφωνία για αναδιάρθρωση».

Η ΚΤ σημειώνει ότι «η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται». Επίσης διαβεβαιώνει ότι «οι τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις και να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους στόχους που τίθενται».

Αναδιαρθρώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το σύνολο των δανείων που υπόκεινται στους στόχους αναδιάρθρωσης μειώθηκε κατά περίπου 597 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 470 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2016, με 1 δισ. ευρώ μείωση το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και με 900 εκατ. ευρώ μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy