Και ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα…

197

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Βγήκαμε από το μνημόνιο. Έφυγε η τρόικα. Έχουμε ανάπτυξη». Αυτό το τρίπτυχο είναι ένα από τα συνθήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ επαναδιεκδικώντας την προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ο πολίτης βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική θέση. Ποτέ προηγουμένως ο Κύπριος πολίτης είχε να αντιμετωπίσει τόσα οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενη από την ηγεσία του ΔΗΚΟ και του Ν. Παπαδόπουλου, πέρασε από τη Βουλή όλα όσα θα έπρεπε να περάσει, προκειμένου να ρίξει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Το τελευταίο περιστατικό με τον 70χρονο συνταξιούχο, που αναγκάστηκε να κλέψει ένα κοτόπουλο αξίας €6 από υπεραγορά για να ταΐσει τον ασθενή εγγονό του, λέει πολλά.

Ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε από τους υπεύθυνους της υπεραγοράς στο δικαστήριο και καταδικάστηκε να πληρώσει €250 πρόστιμο. Αυτή η περίπτωση αποτυπώνει πλήρως το τι πραγματικά γίνεται στην Κύπρο του σήμερα.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο βρίσκει το δίκαιό του από τα αστικά δικαστήρια και τιμωρεί έναν «κλέφτη», που το αστικό κράτος ανάγκασε να κλέψει. Όπως είπε στο δικαστήριο ο ηλικιωμένος, δεν είχε πάρει τη σύνταξή του, αλλά έπρεπε να δώσει φαγητό στο άρρωστο εγγόνι του. Βεβαίως αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Ο καθένας από εμάς γνωρίζει ανάλογες περιπτώσεις οικογενειών που δυσκολεύονται να έχουν ακόμα κι ένα πιάτο φαγητό.

Από την άλλη η κυβέρνηση κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει των προεδρικών εκλογών. Μοιράζει εκατομμύρια σε κοινότητες και δήμους (τουλάχιστον εξαγγέλλει ότι θα δώσει), ανακοινώνει αποφάσεις για επιστροφή επιδομάτων που χάθηκαν στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής της. Επιδομάτων που όταν δίνονταν οι σημερινοί κυβερνώντες και παρακυβερνώντες, από τη θέση της αντιπολίτευσης, μιλούσαν για σπατάλες. Ναι, χαρακτήριζαν σπατάλες τα επιδόματα προς τις ευάλωτες ομάδες.

Εισήγαγαν νέα συστήματα χορηγιών και βοηθημάτων, που ουσιαστικά άφηναν εκτός χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη, με το δικαιολογητικό ότι είχαν χίλια ευρώ στην τράπεζα ή έχουν στην κατοχή τους ένα χωράφι. Λες και αυτά τα χρήματα, που φυλάχθηκαν για ώρα ανάγκης, θα σώσουν οικονομικά την οικογένεια. Ή ένα τεμάχιο γης θα δώσει τροφή στον αιτούντα.

Δυστυχώς οι επικοινωνιακές πολιτικές καλύπτουν την ουσία. Θα μπορούσε κάποιος βέβαια να ρωτήσει γιατί όλες αυτές οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έγιναν πριν ένα χρόνο και «όλως τυχαίως» έτυχε να δοθούν τώρα.

Και ορθά έχει αναφερθεί ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν αποτελούν παρά ένα προεκλογικό διάλειμμα στην αντιλαϊκή πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, για να ξεγελάσει τους πολίτες ενόψει εκλογών.