Κίνδυνος ανατροπής σχεδιασμών για το ΓεΣΥ

  • «Εκποιεί» αρμοδιότητες του Υγείας το Οικονομικών. Στη μελέτη οικονομικού αντίκτυπου το μισθολόγιο εργαζομένων, η κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση των νοσοκομείων κ.ά.
  • «Χέρι» και στο νόμο για το ΓεΣΥ βάζει το ΥΠΟΙΚ. Ζητά από τον ανάδοχο να προτείνει τροποποιήσεις

Ορατός είναι ο κίνδυνος ανατροπής των σχεδιασμών για το ΓεΣΥ. Τα όσα περιλαμβάνονται στους όρους εντολής της μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών για το ΓεΣΥ δεν δημιουργούν μόνο εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ανατροπή συγκεκριμένων σχεδιασμών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης ή έχουν ήδη γίνει αλλά και γεννούν αμφιβολίες για το ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις σε ό,τι αφορά τον μεγάλο στόχο του ΓεΣΥ.

Μέχρι και να μελετήσει το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομικό πλαίσιο και να προτείνει τροποποιήσεις ζητά το Υπουργείο από τον ανάδοχο.

Το Υπουργείο Οικονομικών εισβάλλει, στο μεταξύ, κανονικά στα ταράφια του Υπουργείου Υγείας, την ίδια ώρα που επιχειρεί να επικαλύψει άλλες μελέτες για τις οποίες δαπανήθηκαν από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών εκατομμύρια ευρώ.

Στους όρους εντολής της μελέτης περιλαμβάνονται ζητήματα όπως είναι η κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, η μισθοδοσία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι κανονισμοί λειτουργίας των νοσοκομείων σε συνθήκες αυτονόμησης.

Ζητήματα για τα οποία το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διάλογο με τους εργαζομένους, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει πως σύντομα θα διενεργήσει μελέτη για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας.

Υπάρχει επίσης όρος εντολής για τον ανάδοχο που αφορά στην ανάλυση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να παρουσιάσει με σαφήνεια τις νομικές δομές (σε σχέση με την αυτονόμηση των νοσοκομείων) που μπορεί να γίνουν στην περίπτωση της Κύπρου.

Η ανάλυση, σημειώνεται, θα πρέπει να συμπεραίνει ποια είναι η πιο σωστή δομή για την Κύπρο και να περιγράφει το στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης. Να σημειώσουμε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στην αυτονόμηση από τη Βουλή και σε δύο βδομάδες στα χέρια της θα φτάσουν οι κανονισμοί λειτουργίας των νοσοκομείων.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής όροι εντολής:

  • να ετοιμαστεί κατάλογος περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στον Οργανισμό,
  • να εντοπιστούν πιθανές επιπτώσεις στο κράτος και να προτείνουν ανασταλτικά μέτρα,
  • να καταγραφεί η οργανωτική δομή του αυτόνομου οργανισμού σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές,
  • να καθοριστούν οι διάφοροι διευθυντικοί ρόλοι και τα καθήκοντά τους (για τον αυτόνομο οργανισμό) σε συνάρτηση με τη διευθυντική δομή του κάθε νοσηλευτηρίου ή κέντρου υγείας, περιλαμβανομένων των εσωτερικών κανονισμών και κανονισμών απόδοσης ευθύνης,
  • να καθοριστεί ο τρόπος στελέχωσης, πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής του προσωπικού σε ό, τι αφορά διοικητικό, ιατρικό προσωπικό και λειτουργούς υγείας,
  • να αναπτυχθεί σχέδιο για τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού στις νέες δομές και να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ισχύουν τα σχέδια εργασίας,
  • να αναλυθούν οι επιλογές μεταφοράς προσωπικού από την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία,
  • να αναλυθούν οι εργασιακές μέθοδοι των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να προταθεί ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αλλάξουν για να συμβαδίζουν με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.
  • να ετοιμαστεί το ετήσιο κόστος λειτουργίας της νέας οντότητας περιλαμβανομένου του κόστους ανά τομέα για τα δημόσια νοσηλευτήρια, τις κλινικές και τα κέντρα υγείας,
  • να γίνουν εισηγήσεις για πιθανά σενάρια δράσης για την προ ΓεΣΥ εποχή, ώστε να προετοιμαστούν οι παροχείς δημόσιας υγείας να λειτουργούν αυτόνομα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Αγγίζει» τα χρονοδιαγράμματα και τη στελέχωση

Στη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται όρος εντολής που αφορά σε χρονοδιάγραμμα για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση, την ώρα που αυτά έχουν καθοριστεί από τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην περιβόητη σύσκεψη στο Προεδρικό.

Περιλαμβάνεται επίσης η στελέχωση των νοσοκομείων, μελέτη την οποία, όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη διεξάγει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει μάλιστα στα χέρια του τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα.

Στη μελέτη έχει τεθεί ο εξής όρος εντολής: «Να καθοριστεί ο τρόπος στελέχωσης, πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής του προσωπικού σε ό, τι αφορά διοικητικό, ιατρικό προσωπικό και λοιπούς λειτουργούς υγείας».

Από τον επιτυχόντα προσφοροδότη θα ζητηθεί επίσης να καθορίσει τον τρόπο στελέχωσης, πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής του προσωπικού σε ό,τι αφορά διοικητικό, ιατρικό προσωπικό και λοιπούς λειτουργούς υγείας.

Οικονομικού αντίκτυπου και… αναλογιστική

Κι ενώ η ανακοίνωση της μελέτης από το Υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για «οικονομικού αντίκτυπου μελέτη» διαφαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τους όρους εντολής της πως ξεφεύγει απ’ αυτό το πλαίσιο. «Χέρι» το Υπουργείο Οικονομικών βάζει και στο αναλογιστικό «κομμάτι» του ΓεΣΥ, την ώρα που οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα για τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, από έγκριτους μάλιστα οίκους του εξωτερικού.

Μια από αυτές τις μελέτες, του οίκου Mercer, έχει επικαιροποιηθεί το 2013 και «κλειδώνει» τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ μέχρι το 2025!

Στη μελέτη και ο νόμος για το ΓεΣΥ

vouliΗ Βουλή μπορεί να ολοκλήρωσε την Τρίτη πανηγυρικά την κατ’ άρθρον συζήτηση του νόμου για το ΓεΣΥ, το Υπουργείο Οικονομικών όμως ζητά από τον ανάδοχο να μελετήσει το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομικό πλαίσιο και να προτείνει τροποποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα ζητά να προταθεί ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο που να περιλαμβάνει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για καθορισμό των επιπέδων ασφάλειας και ποιότητας για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ισότιμης λειτουργίας των δύο τομέων.

Στους όρους εντολής περιλαμβάνεται ακόμη ο καθορισμός των δαπανών υγείας κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο υπολογισμός του ύψους των συνεισφορών και συμπληρωμών στη βάση των οικονομικών δεδομένων και να υπολογιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Παμπορίδης: Θα απαλειφθούν όροι από τη μελέτη…

pamporidis«Εκείνοι οι όροι στο σημείο που καλύπτονται από δικές μου αρμοδιότητες θα απαλειφθούν από τη μελέτη» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά από τη «Χ» ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Για ακόμη μια φορά ο Γ. Παμπορίδης ανέφερε πως η μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών είναι αναγκαία, ενώ όπως είπε δεν δημιουργεί σύγκρουση μεταξύ των υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά τον όρο εντολής που αφορά τη στελέχωση είπε πως «όταν ο Υπουργός Οικονομικώνέκανε τη μελέτη δεν υπήρχε από πλευράς Υπουργείου Υγείας τέτοια μελέτη.

Τώρα, όμως, υπάρχει». «Θέλω», όπως είπε, «να διασφαλίσω ότι ο ανάδοχος της μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών θα εκμεταλλευτεί και τη δική μου μελέτη» πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση εάν ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας ο Γ. Παμπορίδης απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι η μελέτη γίνεται για να υπολογιστεί η οικονομική επίπτωση όπως για παράδειγμα της μετάβασης εργαζομένων στον αυτονομημένο οργανισμό.

Μαρίνα Κουμάστα

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy