Κύριε Γιούνκερ, θέλουμε αλληλεγγύη και όχι ίσες αποστάσεις

287

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Δεκατρία σχεδόν χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μπορούμε, ιδιαίτερα σήμερα που διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, να προσδοκούμε ότι σε βασικές πτυχές του Κυπριακού θα επικρατήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και η εφαρμογή του κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες για να βρίσκεται παρών σήμερα στη διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη, ανέφερε ότι «πάει στη Γενεύη για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις απόψεις των δύο πλευρών».

«Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι δεν δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας». Κατανοητό το ενδιαφέρον του κ. Γιούνκερ, αλλά άστοχη η τοποθέτησή του περί τελευταίας ευκαιρίας.

Δεν πιστεύουμε στις τελευταίες ευκαιρίες, αλλά γνωρίζουμε ότι αν δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα στη Γενεύη, η επόμενη ημέρα για το Κυπριακό θα είναι πολύ διαφορετική. Σε ενδεχόμενο ναυάγιο θα μιλάμε για επικίνδυνη οπισθοδρόμηση με ορατό τον κίνδυνο της διχοτόμησης.

Αν πραγματικά, όμως, ο κ. Γιούνκερ θέλει λύση του Κυπριακού και εφόσον είναι έτοιμος να γεφυρώσει τις απόψεις των δύο πλευρών θα πρέπει να στρέψει την προσοχή και τις υποδείξεις του κυρίως προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι διαφορές που παραμένουν σε βασικές πτυχές του Κυπριακού θα πρέπει να βοηθήσει ο κ. Γιούνκερ να επιλυθούν στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν γνωρίζει πολύ καλά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταβάλει και καταβάλλει με ειλικρίνεια πολλές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Είναι η τουρκική πλευρά και η αδιαλλαξία της που παρεμπόδιζε τη λύση.

Με την ένταξή μας στην ΕΕ προσδοκούσαμε ότι θα αποτελέσει ένα δίκτυο ασφάλειας έναντι της Τουρκίας και των ξένων επιβουλών.

Ζητούμε από τον κ. Γιούνκερ να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Ζητούμε από τον κ. Γιούνκερ όχι να κρατήσει ίσες αποστάσεις για τη γεφύρωση των διαφορών, αλλά να τοποθετηθεί ευρωπαϊκά και να επιδείξει πνεύμα αλληλεγγύης σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Νεόφυτος Νεοφύτου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864523, Φαξ: +357 22332205 e: f.neofytou@dialogos.com.cy